Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2015. Szeptember 22. 06:53, kedd | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Vitát okoz Belgrád és Zágráb között a horvát-szerb határzár

Vitát okoz Belgrád és Zágráb között a horvát-szerb határzár

Újabb vitát okozott Szerbia és Horvátország között, hogy Zágráb hétfőn lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet a bejövő teherforgalom előtt:

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a határ megnyitását kéri, míg Ranko Ostojic horvát belügyminiszter közölte, hogy a határ zárva marad mindaddig, amíg Szerbia nem változtat menekültügyi politikáján.
A délszláv háborúk óta számos alkalom és ok volt arra, hogy Szerbia és Horvátország között vita alakuljon ki, legutóbb például augusztus elején, a Vihar hadművelet 20. évfordulóján. A kisebb vitás ügyek ellenére azonban a két nyugat-balkáni ország viszonya az utóbbi időszakban békésnek volt mondható. A migránsválság, illetve az annak következményeként lezárt horvát-szerb határátkelők ügye azonban újra felizzíthatja az ellentéteket.

Szerbiát és Horvátországot nyolc átkelőhely köti össze, hetet már pénteken lezártak a migránsáradat miatt, és a teljes forgalmat a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőhöz irányították. Ezt az átkelőhelyet zárták le a teherforgalom előtt hétfő éjféltől.

A szerb kormányfő szerint a teherforgalom leállítása nagyon komoly lépés, és ha Horvátország nem nyitja meg hamarosan a határt, akkor Szerbia akár ellenlépéseket is foganatosít majd. Aleksandar Vucic hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a határ lezárása felelőtlen lépés, ezért arra kéri a horvát vezetőket, hogy vonják vissza döntésüket, amelyről maguk sem tudják, mire alapozva hozták meg - idézte a miniszterelnököt a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Ellenkező esetben - folytatta a szerb miniszterelnök -, a számos nemzetközi és kétoldalú megállapodás megsértése miatt Szerbia kénytelen lesz jogi útra terelni az ügyet. Hozzátette, hogy az Európai Uniót is arra kérte: szólítsa fel az EU-tag Horvátországot arra, hogy viselkedjen komolyan, mert amit tesz, az nemcsak Európa-ellenes, hanem "minden civilizációs normának ellentmond".

A szerb politikus megjegyezte, hogy Horvátország csak a bejövő forgalmat korlátozta, így abból az irányból Szerbia felé továbbra is jöhetnek kamionok, azaz Szerbiát éri nagyobb kár. Emlékeztetett arra, hogy amikor a magyar hatóságok lezárták a horgos-röszkei átkelőt, akkor tisztességesen jártak el, egyik irányból sem lehetett átlépni a határt, így mindkét fél ugyanannyira megszenvedte az intézkedéseket.

Aleksandar Vucic bírálta a horvát kormányt azért is, mert csak négy-öt napja kell szembenéznie a migránshullámmal, és máris mindennap felelőtlen döntések és kijelentések születnek, míg Szerbia hónapok óta küzd ezzel a problémával, mégsem tett felelőtlen nyilatkozatokat, és nem állította le a forgalmat.

A horvát belügyminiszter ugyanakkor azt mondta, a határok zárva maradnak mindaddig, amíg Szerbia fel nem hagy azzal, hogy a horvát határhoz irányítja a migránsokat. Hozzátette: technikailag akár egy óra alatt is meg lehetne nyitni az átkelőket, ehhez azonban arra van szükség, hogy Szerbia többé ne irányítsa Horvátország felé a Közel-Keletről érkezőket. A horvát belügyminiszter adatai szerint eddig közel 30 ezer migráns érkezett országába Szerbia felől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.