Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Január 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Újabb 340 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

Újabb 340 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

Újabb, 340 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak ezzel is segítve a járvány megfékezését - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

Emellett ismét kapnak védőeszközöket is a háziorvosok, például sebészeti és FFP2 maszkokat, gumikesztyűket, védőszemüvegeket, overálokat - olvasható a kormányzati portálon.

A teszteket ezúttal is a kormányhivatalon keresztül kapják meg a háziorvosok, és igényeiket folyamatosan jelezhetik a megyei kormányhivataloknak.

A háziorvosok és házi gyermekorvosok az elmúlt időszakban több mint 1,3 millió gyorstesztet kaptak a koronavírus-gyanús esetek kiszűrésére.

Kiemelték, hogy a jelenlegi fertőzések döntő részét az omikron variáns okozza, amely jellemzően felső légúti tüneteket okoz. A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is az oltás jelenti a legerősebb védelmet.

Közölték azt is, hogy a koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt. Továbbra is fertőzésre utaló tünet a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés, vagy ízérzés zavara. Az omikron esetében gyakoriak a náthaszerű, felső légúti tünetek, de emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet - írták.

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben végzi el, vagy dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst egy PCR mintavételi pontra, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor mentőt rendel otthoni mintavételhez.

A portál emlékeztet arra is, hogy igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén ideje immár hét nap. Amennyiben a tünetek súlyosabbak, akkor a háziorvos megszervezi a beteg kórházi ellátását - olvasható a közleményben.

Címkék: antigén, háziorvos, teszt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.