Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Március 13. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: gonyu.hu

Téves információk a gönyüi ivóvízzel kapcsolatban

Téves információk a gönyüi ivóvízzel kapcsolatban

Polgármesteri lakossági tájékoztató

Az utóbbi időben sok téves információ jutott el a lakossághoz a gönyűi ivóvízzel kapcsolatos tervekről, ezért szükségét látom a korrekt tájékoztatásnak.
Önkormányzatunk 2016 decemberében értesült arról, hogy Kormányrendelet írja elő számunka a részvételt egy ivóvízminőség-javító programban. Meglepetésként ért bennünket a hír, hiszen korábban soha nem volt panasz a gönyűi ivóvízre.
Kiderült, hogy az Országos Közegészségügyi Központ megvizsgálta a gönyűi ivóvizet, és megállapította, hogy az egyes számú gönyűi kút esetében az arzén értéke 18,8 µg/l, ami magasabb, mint az Európai Unióban elfogadott határérték (10 µg/l). Jelenleg az egyes és kettes kút vizének keverésével biztosítható a határérték alatti arzéntartalom.
Magyarország vállalása az volt az Európai Unió felé, hogy 2015. december 31-ig az előírásoknak megfelelő ivóvizet biztosít a lakosságnak az ország egész területén. A határidő eltelt, ezért a Kormány kiemelten fontosnak tartja az ivóvízminőség javítását célzó beruházások mielőbbi lebonyolítását, hogy elkerülje a kötelezettségszegési eljárást az EU-val szemben. A koordinációt végző Programiroda tájékoztatott bennünket, hogy a beruházás megvalósításához az önkormányzatok pályázatot nyújthatnak be. A pályázat a következő megoldásokat támogatja:
1. Más vízbázisra áttérés, tehát új kút fúrása
2. Vízkezelés, tehát víztisztító berendezés üzembe helyezése helyben
3. Csatlakozás másik vízellátó rendszerhez, tehát távvezeték kiépítése Győrből
A megvalósítás során ezek közül azt kell majd választani, amelyik a leginkább költséghatékony és fenntartható. Az Önkormányzat azt a változatot támogatja, mely során a víz minőségét helyben javítják, a Gönyűi Vízmű területén.
Amennyiben az Önkormányzat nem hajlandó együttműködni a pályázatban, vagy késlelteti a megállapodás aláírását, az EU-s kötelezettségek teljesítése érdekében a Kormány a beruházást maga fogja megvalósítani. Ebben az esetben nem lesz beleszólásunk a kivitelezés részleteibe.
Az Önkormányzat a megállapodás aláírása előtt lakossági fórumot kíván tartani, amelyre minden érintett szervezet képviselői meghívást kaptak.
A lakossági fórum pontos időpontjáról a kedves lakosokat utcai hirdetőtáblákon és a település honlapján időben tájékoztatni fogom.
Gönyű, 2017. március 10.

Tisztelettel:
Major Gábor
polgármester

foto: iho.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése