Hírek
2017. Március 16. 00:00, csütörtök |
Helyi
Forrás: Nemes Claudia
Szigetközi Szatyor közösség – 3 év, 3 nyár, 3 szezon
2017. március 16. a pálinka és a házi finomságok napja a Szigetközi Szatyor standján. Helyszín: Mosonmagyaróvár, Lucsony u. Egyetem, PHARE Épület
A Szigetközi Szatyor 2014 óta működő civil szerveződés. Egyszerű vásárlói igény hozta létre – Hogyan lehet közvetlenül a termelőtől vásárolni? Balogh Zoltán, a közösség vezetője volt a vendégünk.
Manapság egyre többen tartják fontosnak, hogy tudják, kitől származik az a termék, amit vásárolnak, illetve azt is, hogy az áruért kifizetett összeg közvetlenül a termelőhöz, készítőhöz jusson.
Folyamatosan dolgozunk rajta, hogy Mosonmagyaróvári központtal összegyűjtsük főként a Szigetköz és a megye környezettudatosan gondolkodó termelőit, kézműveseit, és a környéken készült, kíméletes gazdaságokból származó, minőségi termékeket.
A szatyor célja, hogy támogassa a helyi termelőket, megkönnyítse munkájukat, ezáltal lehetőséget adva vevőknek, hogy mindig friss, helyi áruhoz jussanak közvetlen a termelőtől. A termelők ajánlás útján kerülnek a rendszerbe, felelősséget vállalnak magukért és a termékeikért. A termelőként való részvétel feltétele az őstermelői igazolvány. – kezdte a beszélgetést Zoltán.
Hogyan indul a negyedik évetek?
Egy éve van megállapodásunk az Egyetemmel, hogy minden második csütörtök délután a BK Phare Épületének aulájában tartjuk szokásos „kirakodóvásárunkat”. Mivel az Egyetem kiváló lehetőség a bemutatkozásra, így teret kaptak a termelőink is a bővebb bemutatkozásra.
Mosonmagyaróvári Tudatos Vásárlók klubja néven tartunk előadásokat a bio termelésről, érdekességekről, a hogyanokról és miértekről. Itt elsősorban a Szigetközi Szatyor termelőivel lehet beszélgetni, velük lehet találkozni. Cél a saját termékek bemutatása, kötetlen beszélgetés és vélemény-csere.
Sokat kell ezekről beszélni? Nem elég a média?
Nem, sajnos nem! Amikor rohannak haza az emberek és közben beszaladnak a boltba, hogy a vacsorának valót megvegyék, bizony gyakran nyúlnak olyan dolgokhoz, amihez lehet, hogy soha nem kellene. Tartósítószerekkel kezelt élelmiszerek, ki tudja honnan származó zöldségek és gyümölcsök és még sorolhatnám. De az idő nagy Úr. Hopp, be a kosárba és indulhatunk is… - így élünk ma!
Pedig lehetne másképp is…
Lehetne. Például tudatosan. Megválogatva, hogy mit, mikor és honnan vásárolunk. Hogy mit viszünk be a szervezetünkbe és annak milyen hatásai lesznek a mindennapjainkra. Ma már a vegyszermentes élelmiszerek fogyasztásával is gyógyulunk! Itt tartunk. És mit adunk a gyermekeinknek?
Ezek nagy kérdések. Ez az igazi küldetése a közösségnek? A jövő nemzedékének egészsége?
Az egészség hosszú távú befektetés. És mindenképp a legjobb. Ki-ki döntse el, hogy számára ez mit jelent. Mi itt vagyunk már 3 éve. És tervezzük, hogy itt leszünk még sokáig, mert hisszük, hogy óriási létjogosultsága van mindannak, amit teszünk.
Ezért is csatlakozott hozzátok a Széchenyi István EgyetemMezőgazdaság - és Élelmiszertudományi Kara?
Az Egyetem számára is fontos és hasznos a Szigetközi Szatyor jelenléte. A tanulók, a tanárok találkozhatnak velünk, véleményeket és megoldásokat cserélünk. Mint egy igazi közösségben. E mellett a marketing-tevékenységeinkben támogatóként lép fel az Intézmény, hiszen a plakátok nyomtatásától az ingyenes helyszínbiztosításig sok kedvezményt kapunk. Mi viszont őket reklámozzuk és említjük, ahol csak lehet.
Te személy szerint nem vagy termelő, mégis hozzád fűződik az egész közösség létrejötte. Mi a Te célod mindezzel? Miért nem elég Neked az, hogy saját magad már ismered a termelőket és bevásárolsz náluk, ami a családod számára épp szükséges?
Ez így van, én vagyok az egyedüli kivétel, aki nem termelő. Mi is akkor kezdtünk el tudatosan odafigyelni az étkezésünkre, amikor megérkeztek a gyerekek az életünkbe. És édesapaként már egyáltalán nem volt kérdés számomra a minőség. Elhivatott célom pedig az, hogy a szatyorról a Szigetközi Szatyor jusson eszébe az embereknek.
Három év egy vállalkozás életében is nagy idő. Van, aki azt is mondja, hogy egy vízválasztó-vonal. Hogyan készültök a negyedik szezon indulására?
Minden évben van valami újdonság, amit egyébként a felmerülő igények hoznak magukkal. Idén például már előrendelést is felveszünk és úgynevezett átvételi ponttá - is – válik a szervezetünk.
Ezt hogyan képzeljük el?
Egy termelőnek nem éri meg, hogy órákat álldogáljon egy piacon, ha nincs vásárlója. Egy termelőnek nem ez a feladata. Épp ellenkezőleg: pont az a dolga, hogy termeljen. De gondoljunk például egy sajttermelőre. Ő nem tudja kihozni minden második héten a készletét, hiszen ahhoz speciális hűtést is meg kell oldani. De ugyanígy például egy nagyobb mennyiségű áruval sem lehet előre készülni. Hiszen mi van, ha nem viszik el épp aznap?
Ilyenkor jó az előrendelés.4-5 nap múlva pedig az adott termékek gazdát cserélnek. Ehhez azonban elengedhetetlen a tudatosság, hiszen előre akár egy hétre is meg kell/lehet tervezni a családi menüket és ahhoz képest vásárolni a zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb termelői árukat.
Szép hivatás és nemes feladat. És valóban nagyszerű cél! Sok sikert és kitartást kívánunk a munkátokhoz!
Elérhetőségek:
- Facebook Szigetközi Szatyor Közösség hivatalos oldalunk
- Szigetközi Szatyor Aktív Tagok csoport Benne:Termény, vetőmagmag, cserebere. Ötletek, információk a Szigetközi Szatyor támogatásával kapcsolatban. A Szigetközi Szatyorral aktívan közreműködő közhasznú szervezetek, közérdekű programjai. Helyi kistermelőket érintő mezőgazdasági témák. Egyéb helyi termékekkel, helyi termelőkkel kapcsolatos témák.
- Szigetközi Szatyor - Rábcakapi Biokertészet rendelés egyeztetés csoport Benne: Előrendelés a Rábcakapi Biokertészet kínálatából Mosonmagyaróvári átvétellel - szigetkoziszatyor@gmail.com vagy tel: 06703649490
2017. tavaszi programok az Egyetem Lucsony utcai épületében:
2017. március 16. : "A pálinka és a házi finomságok napja"
2017. április 6. : Kriskó „Sajtműhely Rábcakapi. Kóstolóval egybekötött kötetlen beszélgetés a sajtkészítésről és az előrendelési rendszerek előnyeiről.”
2017. április 20. : „Nyudijas Egyetem és a helyi termékek egy helyen.”
2017. május 18-tól ismét Mosonmagyaróváron, a Magyar utcán várják az érdeklődőket!
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld
Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő
2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld
Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez
Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez
2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek
Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában
Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.
2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld
Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban
Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése