Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 27. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Rácz Jenő: az aktív ágyak alig több mint öt százaléka szűnik meg

Rácz Jenő: az aktív ágyak alig több mint öt százaléka szűnik meg

A július elsejével induló új egészségügyi struktúrában a csaknem 44.400 jelenlegi aktív ágynak alig több mint az öt százaléka, hozzávetőleg 2500 ágy szűnik meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan marad - erről a Magyar Kórházszövetség elnöke beszélt kedden az InfoRádió Aréna című műsorában.

Rácz Jenő kifejtette: az átalakítás 15 intézményt érint markánsan, ezek közül 9 kórházban szűnik meg az aktív ellátás, de egyetlen kórházat sem kell bezárni. Szó sincs arról, hogy kórházat törölnek le a térképről vagy ellátást vennének ki a rendszerből - hangsúlyozta.
Véleménye szerint a rendszer nagy átalakítására már régóta szükség volt. Ezt eddig akadályozta, hogy nem volt egységes az intézményi tulajdonrendszer, hiányzott egy konkrét stratégia, a taktika, illetve az erő, de "ez most mind megvan" - tette hozzá.
A kórházszövetség elnöke közölte, mostanra minden egészségügyi intézmény megkapta az Országos Tisztiorvosi Hivatal határozatát, amelyben leírják, hogy mely szakmák milyen ágyszámmal és milyen progresszivitási szinten működnek. Utóbbi kapcsán viszont szerinte a szakma még adós maradt néhány konkrét definícióval, amelyekben leírják, hogy az egyes szintek pontosan milyen ellátásokat takarnak.
Rácz Jenő ugyanakkor kiemelte, hogy nem egyik napról a másikra alakul át a rendszer. Ahol megszűnik egy bizonyos ellátás, ott is lesz átmeneti idő, amely alatt az ott lévő, illetve oda irányított betegeket ellátják majd.
Hangsúlyozta: július elsejétől a gyakorlatban is elkezdődik az átalakítás, és folyamatos fejlesztésekre lesz szükség, évtizedek kellenek ugyanis még ahhoz, hogy az egészségügy területén Magyarország felzárkózzon Európához.
Július elsejétől új struktúra szerint működik a magyar egészségügy. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében kiemelte: oly módon határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy nem lesz lefedetlen térség az országban. Hozzátették, hogy a betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe tudják majd irányítani őket.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vasárnap az m1 A lényeg című műsorában kiemelte: az egészségügy újraszervezésében július elseje nem a végállapotot jelenti, hanem a kezdetet. Az év hátralévő részében megtanulják az új rendszert, és az esetleges hibákat korrigálják.
Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke kedden az MTI-nek azt mondta: ha a háziorvosokon múlik, akkor az új egészségügyi struktúra indulásával sem lesz káosz az egészségügyben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk