Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Április 23. 15:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Növelheti a halfogyasztást egy magyar részvétellel kifejlesztett tenyésztési rendszer

Növelheti a halfogyasztást egy magyar részvétellel kifejlesztett tenyésztési rendszer

Növelheti a halfogyasztást a Silgen haltenyésztési rendszer, amit magyar vezetéssel dolgozott ki egy európai konzorcium - közölték a projekt felelősei a Kseris Tudástranszfer Nonprofit Kft. pénteken Budapesten.

A több mint 2,5 millió eurós (csaknem 1 milliárd forint) összköltségből majdnem 2 millió euró volt az uniós támogatás. A Nagy teljesítményű szabványosított rendszer - Prémium édesvízi halak tömegtermelése című projektben a technológia forgalmazásáért felelős Kseris Kft.-n kívül az Aranyponty Halászati Zrt., Ausztriából a Garant Tiernahrung GmbH, Németországból a Ahrenhorster Edelfisch GmbH, Szlovéniából pedig a G2O Storitve DOO vett részt. A projekt április végén zárul, a technológiát licencszerződésekkel vehetnék át más országok haltermelői - mondta Bulkai András, a Kseris technológiai vezetője.

Az új technológia minden földrajzi és éghajlati adottság mellett működtethető, termelékenysége kétszeresen haladja meg a hagyományos módszerekét. Szabványosítását Magyarországon, Szlovéniában, Ausztriában és Németországban kísérletezték ki. A halgazdaságok számára a hatékony, kiszámítható termelés és a jobb jövedelmezőség miatt lehet jó megoldás a SilGen alkalmazása - tették hozzá.

A Silgen haltenyésztési rendszer létrehozásával együtt ugyanilyen néven harcsafilét is forgalomba hoznak az év végéig. A piaci sikerben azért is bíznak, mert a technológia egyenletes minőséget és állandó ellátást tesz lehetővé versenyképes áron.

Címkék: hal, halfogyasztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során