Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

Az idei két kiemelt helyszín Székesfehérvár és Esztergom, számos kísérőprogram a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

"Huszonharmadik alkalommal rendezzük meg a Múzeumok éjszakáját. A múzeumok idén ráirányítják a figyelmet a különféle művészeti stílusok jelentős előfutáraira, másrészt új irányzatokra is" - emelte ki Zsigó Róbert a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón.

Kitért arra, hogy a múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket.

"Az idei tematika a gólpassz, kapcsolódva a labdarúgó Eb-hez. A gólpassz arra utal, hogy az eredményes focihoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Napjainkban a kulturális értékeket is gólpasszok sorozata alkotja" - fogalmazott Zsigó Róbert. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a Múzeumok éjszakája idei látogatószáma eléri vagy meghaladja az eddigi rekordot jelentő tavalyi 380 ezret.

Székesfehérváron 15 helyszínen 50 program várja a látogatókat.

"Az önkormányzati struktúra legfontosabb feladata a közösségszervezés, amely elképzelhetetlen a kultúra és a sport nélkül. A Múzeumok éjszakája csodálatos lehetőség bemutatni kulturális és történelmi értékeinket" - mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A város június 22-i programjai közül felhívta a figyelmet a Hadtörténeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös kiállítására, a Szeged és Fehérvár közötti együttműködésben a Csók István Képtárban megvalósuló kínai tárlatra, valamint a Koronázó Bazilika látogatóközpontjára. Hozzátette: idén a látogatók a Regőczi István Alapítványt támogathatják jótékonysági céllal.

Esztergomban 13 helyszínen 65 program lesz.

"Esztergom Magyarország első városa, a település múltja, történelmi, vallási és kulturális emlékei különös lehetőséggel és felelősséggel ruháznak fel bennünket. Számunkra a Múzeumok éjszakája ünnep, egyben összefogás is, határon átnyúló plusz helyszínként Párkány is bekapcsolódik a programokba" - jegyezte meg Szekér Zoltán, a Visit Esztergom ügyvezetője. A június 22-i kínálatból IV. Károly király koronázási trónszékének bemutatását emelte ki a Keresztény Múzeumban.

A sajtótájékoztatónak helyet adó MKVM igazgatója, Török Róbert arról beszélt, hogy intézményükben a Múzeumok éjszakáján lesz például focis játszóház, tárlatvezetések, előadások, keleti kávézó, interaktív fotózkodás, keleti zene.

A június 22-i esemény nagykövete Csöre Gábor színművész.

A Múzeumok éjszakája programjairól részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található. "EVENT@HAND MUZEJ" címen ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, az esemény Facebook- és Instagram-oldalán érdekességekkel, információkkal, nyereményjátékokkal készülnek.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai: a felnőtt karszalag háromezer, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) ezerötszáz forintba kerül. Ez nemcsak a csatlakozott intézményekbe belépésre és a programokon részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai is.

A Múzeumok éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth rádió, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:05, hétfő | Életmód

Nem szabad etetni a vízimadarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat.

2024. Június 16. 10:29, vasárnap | Életmód

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.

2024. Június 16. 10:24, vasárnap | Életmód

Már több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.