Városlista
2023. március 30, csütörtök - Zalán

Hírek

2023. Január 04. 08:23, szerda | Belföld
Forrás: Ügyészség

Munkagödör ásása közben összedőlt egy ház, a műszaki vezető fényképek alapján dolgozott

Munkagödör ásása közben összedőlt egy ház, a műszaki vezető fényképek alapján dolgozott

Az épületben tartózkodó három személynek az összeomlást megelőzően, az utolsó pillanatban sikerült elhagynia a házat.

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt egy felelős műszaki vezetővel szemben, mert az optikai kábel kiépítése során, árokásás közben egy társasház oldalfala és tetőszerkezete leomlott - írja az Ügyészség.

A vádirat szerint az internet optikai hálózat kiépítésének munkálatai 2020. december 6-án, Kiskunhalason, egy önkormányzati társasház előtt folytak. Ennek során a kivitelezést végző munkások a munkaárok kialakítása érdekében először gépi kalapáccsal teljes szélességben feltörték a járdát, majd a kijelölt nyomvonal mentén kézi erővel kitermelték a földet. Alig húsz perc elteltével a társasház oldalfalai a talajtörés hatására csúszni kezdtek, miközben az épület belseje felé dőltek, valamint a tetőszerkezet leomlott.

Az épületben tartózkodó három személynek az összeomlást megelőzően, az utolsó pillanatban sikerült elhagynia a házat.

Az optikai kábel kiépítésének felelős műszaki vezetésével megbízott vádlott a munkaárok kialakításán, a nyomvonal kitűzésén nem vett részt, a munkálatokat nem ellenőrizte, a műszaki előírásokat nem tartatta be. Kiderült, hogy a férfi csupán elmondásból és fényképek alapján tájékozódott a helyszíni munkavégzésről. Ráadásul a kivitelezés során a tervező hozzájárulása nélkül eltértek az eredeti tervtől, alig 15-20 cm távolságot tartva a homlokzati faltól. Távolléte miatt azonban a vádlott nem ismerte fel az épület szerkezetét érintő veszélyhelyzetet és végül a többszörös mulasztása vezetett a tető és a homlokzati fal omlásához.

Az ügyészség a férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. Bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

A fotók a bűncselekmény helyszínén készültek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 30. 13:23, csütörtök | Belföld

Három kamion ütközött össze az M5-ös autópályán, Kecskemét térségében

Három kamion ütközött össze az M5-ös autópályán a Budapest felé vezető oldalon, Kecskemét térségében csütörtök délután - közölte az Útinform.

2023. Március 30. 09:06, csütörtök | Belföld

Cigit kért tőle, majd megdobta egy pohárral, ezért agyonverte egy székkel

Vádat emelt a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség egy férfi ellen, aki előbb ököllel, majd egy székkel halálra verte a tőle cigarettát kérő embert Kecskeméten.

2023. Március 30. 09:03, csütörtök | Belföld

Majdnem négymilliárd forint a tét az ötöslottón

Az Ötöslottón már 22 hete nem született telitalálat, így a szombati sorsoláson már 3,823 milliárd forint jackpot várja a játékosokat - tudatta a Szerencsejáték Zrt. csütörtökön az MTI-vel.