Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2018. November 10. 14:09, szombat | Helyi
Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Mit szabad és hogyan az árvízvédelmi töltéseken?

Mit szabad és hogyan az árvízvédelmi töltéseken?

Sokan nem tudják, vagy talán nem akarják tudomásul venni, hogy meddig terjed a lakossági igénybevétel illetve mi tesz a vízügy, hogy a töltések árvízvédelmi szerepét biztosítsa.

Az árvízvédelmi töltéskoronán történő közlekedéssel kapcsolatosan Igazgatóságunkhoz sok megkeresés és panasz érkezik, melyek oka főként a töltések jóléti használatával kapcsolatos.

Az elsőrendű árvízvédelmi védművek fő funkciója a töltések mögötti lakott (ármentesített) területek elöntés elleni biztonságának garantálása, tehát a lakosság védelme. Emellett a tényleges árvízvédekezés nélküli időben természetesen a védművek koronáinak egyéb jóléti hasznosítása - futás, kerékpározás, görkorcsolya, stb. - megengedett.

Töltéseink az árvízi védekezés céljainak megfelelően épültek ki, ahogy a karbantartási szintje is ezt az igényt elégíti ki, így kedvezőtlen időjárási körülmények között veszélyes lehet a töltésen való közlekedés.

Fontos kiemelni, hogy a vízügyi igazgatóság szolgálati gépjárművel is közlekedik a töltéskoronán, hogy az árvízvédelmi biztonság fenntartásához kötődő ellenőrzési, felügyeleti alapfeladatát maximálisan el tudja látni. A feladat végrehajtása így esetenként gépjármű forgalmat generál, melyet a jóléti töltéshasználóknak kötelessége tudomásul venni és szükség esetén biztosítani az akadálymentes haladást. Rendszeresen tapasztaltuk korábban, hogy a töltésen a sorompókat kinyitják és bedobálják a töltés közepére, vagy mostanában vastag faágakat húznak a burkolatközepére, mely így balesetveszélyes helyzetet okoz Több alkalommal fordult elő, hogy a töltést használó sportolók nem húzódtak félre akadályozva ezzel a szolgálati gépjármű forgalmat. A fenti esetek egyértelműen nehezítik a munkavégzést.

A töltésen a gépjárművel történő közlekedés a lakosság illetve egyéb szervezetek számára szigorúan engedélyhez kötött, melyet igazgatóságunk a beérkezett kérelem alapján bocsájt ki, de csak indokolt esetben. Ennek ellenére illegális gépjárműforgalommal sajnos majdnem mindenhol találkozunk, fokozott mértékben azonban a Mosoni-Duna menti elsőrendű töltések belterületi szakaszain. Az engedély nélküli gépjármű közlekedés megszüntetésére igazgatóságunk korábban már tett intézkedéseket, melynek keretein belül lezártunk több sorompót. Természetesen nem kívánjuk fokozni a töltésen a gépjármű forgalmat, azonban az engedéllyel rendelkező célforgalmat sem lehet kizárni. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitánysággal fennálló együttműködés keretein belül a járőrök rendszeresen ellenőrzik a töltéseinket, hogy az illegális gépjármű forgalmat kiszűrjék.

Igazgatóságunk törekszik arra, hogy a védművek megóvása, mint jogszabályban rögzített egyik alapfeladata mellett a társadalom jóléti, rekreációs igényeit is figyelembe véve üzemeltesse a védműveket, ehhez azonban a lakosság szabálykövető magatartása és konstruktív együttműködése elengedhetetlen

Ezúton kérjük a Tisztelt Lakosságot és minden sportolni és kikapcsolódni vágyót, hogy közösségi szellemben tekintsen a töltésekre és támogassák az ott szolgálatot ellátó kollégáinkat a munkavégzésben, hiszen így joggal bízhatunk benne, hogy hosszútávon kialakul az a terület használati kultúra, mely ezen problémakört megoldja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.