Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2014. December 16. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit kell tenniük a devizahiteleseknek?

Mit kell tenniük a devizahiteleseknek?

Az ügyfeleknek egyelőre nem kell semmit sem tenniük, csak fel kell készülniük a jövő tavasszal induló elszámolási folyamatra - mondta Binder István. Az MNB felügyeleti szóvivője aKossuth Rádióbanaz érintetteknek azt javasolta, készítsék össze a náluk lévő elszámolási értesítőket, majd azt vessék össze a banktól érkező tájékoztatással.

A forintosítási-elszámolási ügyekben a múlt héten dördült el a startpisztoly azzal, hogy a jogalkotó elfogadta az utolsó törvényeket, s kihirdetés alatt állnak a Magyar Nemzeti Bank megfelelő rendeletei erre vonatkozóan.

Az ügyfeleknek egyelőre nem kell semmit sem tenniük, csak fel kell készülniük a jövő tavasszal induló elszámolási folyamatra – jelentette ki Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője a Kossuth Rádió G7 című műsorában. Azt javasolta: készítsük össze a nálunk lévő elszámolási értesítőket, majd ezt kell összevetni a banktól érkező tájékoztatással.

Mint mondta: az első csoportot a devizahitelesek jelentik, nekik március-áprilisban érkezik meg az elszámolási értesítő, a következő csoportot a forinthitelesek jelentik, és van egy nagyon kis kör, akik devizában kapták meg a hitelüket és devizában is törlesztettek. Utóbbiak esetében augusztus-szeptemberben jönnek meg az értesítők. Mindegyikkel részletes, de „nem apró betűs”, 4-5 oldalas tájékoztató is érkezik a teendőkről, a tisztességtelenül felszámított összegről, az új tőketartozásról, és a devizahitelesek a forintosításról szóló információkat is kapnak. Ez egyúttal szerződésmódosítást is jelent, amit a bank részletesen elmagyaráz akárcsak azt, kik jogosultak a forintosításra. Megjegyezte: ez egy nagyon egyszerűen megfogalmazott tájékoztató lesz, amelyet a jegybank szakemberei készítenek.

Beszélt arról is: az eddig említetteken kívül vannak a végtörlesztők, vannak az árfolyamgátasok, vannak, akik végelszámolás alatt álló bankkal állnak szerződésben. A törvény valamennyiük esetében pontosan meghatározza a határidőket.

Az árfolyamgátasok a többiekkel egy időben kapják meg a levelet, nekik annyi többletteendőjük van a többiekhez képest, hogy először a gyűjtőszámlán felhalmozódott többlettartozásból vonják le az elszámolási összeget.

A végtörlesztős ügyfeleknek maguknak kell kezdeményezni ezt a bizonyos elszámolást, ha úgy látják, jár még vissza nekik valami. Ők november 30-ig kapják meg az erről szóló értesítést, az eljárásnak külön ügykezelései díja van, 10 ezer forint – magyarázta Binder István.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.