Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Március 26. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Megyei kortárs alkotók műveiből nyílt kiállítás Pforzheimben

Megyei kortárs alkotók műveiből nyílt kiállítás Pforzheimben

A baden-württenbergi Pforzheimben március 20-án nyílt meg négy megyénkbeli alkotónk - Galgóczi György, Kelemen Benő Benjámin, Kovács Gombos Gábor és Tolnay Imre - időszaki kiállítása.

Ők Győr-Moson-Sopron megye és Einzkreis járás, valamint Pforzheim város sok éves partneri együttműködésének keretében mutatkozhatnak be.
Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a Europe Direct Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája a megyei önkormányzat támogatásával 2015-ben elkészített egy olyan színvonalas, hiánypótló kiadványt „Kortárs festészet – Európai örökség Győr-Moson-Sopron megyében” címmel (http://www.gymsmo.hu/cikk/9736.html), melyben megyebeli kortárs alkotók munkásságáról lehetett többet megtudni.

Az elkészült kiadvány nagy sikert aratott: nemcsak itthon, hanem a külföldi partnereinknek ajándékozott példányok által is. Így Einzkeris járás elöljárója, Karl Röckinger úr is nagy örömmel fogadta és forgatta ezt a könyvet. Közben pedig megérlelődött benne az a gondolat, hogy bemutatkozási lehetőséget adnak járási hivatalukban a könyvben szereplő alkotók közül néhánynak. Így kerültek tehát a kiválasztott művészek - Galgóczi György, Kelemen Benő Benjámin, Kovács Gombos Gábor és Tolnay Imre – alkotásai német együttműködő partnerünkhöz. A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Németh Zoltán, a kinn tartózkodó megyei delegáció vezetője, megyei közgyűlési elnök, aki közösségi oldalán az alábbi gondolatokat osztotta meg az eseményről:

„Hatalmas sikerben és megbecsülésben volt részünk. Hétfőn este Baden-Württenberg tartományban, azon belül is az enzkreisi járási hivatal épületében négy megyei művész alkotásaiból nyílt kiállítás. A járási hivatal a hagyományos funkcióján kívül tulajdonképpen a térség legnagyobb múzeuma. Elsősorban a modern művészetek kedvelői számára paradicsom ez az épület. Galgóczy György, Kelemen Benő Benjámin, Kovács-Gombos Gábor és Tolnay Imre alkotásai lenyűgözték a műértő közönséget. A kiállításra a 2015-ben a kortárs megyei festőművészek alkotásait bemutató könyvünkben szereplő alkotók közül az enzkreisi elöljáró - aki civilben műértőként is megállná a helyét - választott négy személyt. Köszönöm a művészeknek, hogy Magyarország és megyénk jóhírét öregbítették! Külön köszönöm Grászli Bernadettnek, a győri Rómer múzeum igazgatójának a kiállítás megrendezéséhez nyújtott nélkülözhetetlen segítségét!”

A fotón – balról Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, Karl Röckinger, járási elöljáró és három alkotó: Kelemen Benő Benjámin, Galgóczy György és Tolnay Imre

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.