Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kismamáknak segítene a Munka Gyermekkel program

Kismamáknak segítene a Munka Gyermekkel program

Majdnem lehetetlen egy nőnek szülés után visszamenni dolgozni.

Mert bár kötelező visszavenni őket, megtartani már nem. Az unióban Magyarországon dolgozik a legkevesebb kismama. Ezen változtatna egy most induló program. A Munka Gyermekkel program keretében 200 kismamának tartanak tréninget, százan pedig féléves munkát is kaphatnak - tudatta az M1 Híradó.

A jogszabály szerint a kismamákat kötelező visszavenni korábbi munkahelyükre, de a cégek, ha akarnak, mindig találnak kiskaput. Becslések szerint az anyák 80 százaléka a szülés után kénytelen új munka után nézni. Hat-tizenkét hónap - általában ennyi ideig keres egy kisgyermekes szülő állást. Az állásinterjúkon pedig - bár tilos - mégis szinte mindig rákérdeznek, van-e gyermeke a jelöltnek.

Ez egy diszkrimináció főleg hogyha utána kap egy nemleges választ az ember, de ezt bizonyítani amikor ketten vagyunk egy interjún, jó esetben ketten vannak a másik oldalról, és én vagyok egyedül, ez szinte lehetetlen – nyilatkozta Farkas Zsuzsanna jogász.

Az Európai Unióban Magyarországon dolgozik a legkevesebb kisgyermekes szülő - ezen változtatna a most indított Munka Kisgyermekkel program. Ennek keretében 200 közép-magyarországi kismamának tartanak majd informatikai, nyelvi és önbizalom-fejlesztő tréninget, hogy könnyebben tudjanak visszatérni a mukaerőpiacra. Emellett száz szülő legalább féléves munkát is kaphat. A programhoz munkáltatók is csatlakozhatnak.

Cél az, hogy legalább 60 olyan vállalatot bevonjunk ebbe a munkába, amelyek azt mondják, rendelkeznek azzal a szenzibilitással, hogy a kismamákkal foglalkozzanak. Cél ebben, hogy ebből a 60 vállalatból legalább 10 olyan legyen, amely egyértelműen vállalja és meg is csinálja az esélyegyenlőségi tervét – mondta Szendrő József, a Munka Kisgyermekkel szakmai vezetője.

Emellett cél az is, hogy egyre több szülő dolgozhasson részmunkaidőben. Magyarországon a munkavállalók alig 10 százaléka dolgozik négy vagy hat órában, ez a szám az unióban több mint 30 százalék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során