Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2017. Május 15. 23:01, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Ismét sikeres Európa Nap Győrött

Ismét sikeres Európa Nap Győrött

A megyei Europe Direct iroda a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzattal idén is szervezte meg sokszínű programját az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kezdeményezésére, az Európa-nap (május 9.) megünneplésére.

Megyénkben erre újra Győrött, a volt megyeháza előtti téren került sor 2017. május 11-én, csütörtökön, 10.00 -16.00 óra között.

A verőfényes napsütésben számos színes és érdekes program várta az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat. Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke megnyitó gondolataiban felidézte a 67 évvel ezelőtti május 9-ét, mikor is az Európai Unió létrejöttét jelentő Shumann-nyilatkozatot napvilágot látott. Emlékeztetett hazánk 2004-es EU-s csatlakozására is, amellyel véleménye szerint „Magyarország számára egy vágyott dolog vált valóra, bár valóban egyenjogú tagok csak évekkel később lettünk.”

„Most mégis ambivalens helyzetben érzem magam, az EU ünnepén. Egyrészt ünneplünk, másrészt szomorkodunk” – fogalmazott az elnök, majd így folytatta: „Sok áldozatot hozott az ország, hogy az EU tagjai lehessünk. Lemondtunk bizonyos jogainkról, hogy a közösség tagjai legyünk és élvezzük ennek előnyeit. Most ezek a vívmányok kezdenek áldozatul esni a butaságnak.”

Kitért arra is, hogy véleménye szerint a közösségen belül klikkesedés, a munkavállalás szabadságának vagy a szociális juttatások folyósításának korlátozása, a határellenőrzés indokolatlan visszaállítása sérti a nemzeti önrendelkezés jogait, korlátozza a szabad mozgást, és ez nem helyes.

Köszöntő gondolatait így folytatta: „Tény, hogy az EU fennállásának legnagyobb válságát éli. Tény viszont az is, hogy az EU fontos és jó közösség, és a korábban elért vívmányok megtartásáért érdemes küzdeni. Érdemes harcolni, érdemes megpróbálni megreformálni, érdemes megmenteni, sőt megvédeni az európai értékeket.”

A helyszínen összegyűlt több mint 150 diák figyelmét a verseny kiemelt témájára, a környezet- és klímavédelemre hívta fel, amely ügy nem ismeri a határokat, de ha nem dolgozunk érte, pusztító következményekkel járhat.

„A mai alkalom is kiváló lehetőség arra, hogy a környezetvédelem ügyét népszerűsítsük egy játékos vetélkedő keretében” – zárta köszöntőjét az elnök, egyúttal jó versenyzést kívánt a fiataloknak, jó szórakozást a helyszínt felkereső érdeklődőknek.

A versenybe 7 csapat, több mint másfélszáz fiatal nevezett és kapcsolódott be, nekik a környezetvédelemhez, a klímavédelemhez, az EU-hoz kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk, miközben végig járták a beváros frekventált pontjait. A legjobban szereplő csapatok iskolájuknak ajándékokat nyertek, melyeket az oktatás során is hasznosíthatnak majd.

A rendezvény keretében programfolyam várta az érdeklődőket: a felnőttek szívesen vállalkoztak az EU-ismereti totó kitöltésére és a közelgő nyári szünet miatt többen kérdéseket is feltettek az EU-tagországokba történő utazással kapcsolatban, de voltak olyanok is, akik a külföldi munkavállalás, illetve továbbtanulás iránt érdekelődtek.
A kisebbeket a zenés produkciók, a KRESZ-sarok, a logikai és ügyességi játékok, a bűvész-produkció és a táncbemutatók hozták inkább lázba.

A végső eredmény szerint a 7 benevezett csapat közül megosztott első helyet szereztek a Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Iskolájának 3.a. osztályos tanulói, valamint a Vámosszabadi Tagiskola 3. számú csapata. Ők Németh Zoltántól vehették át a legjobbnak járó díjakat, egyebek mellett értékes ajándékcsomagokat és sok-sok színes labdát, ám a legnagyobb sikere talán mégis a hatalmas jutalom-tortáknak volt. Természetesen egyetlen résztvevő sem maradt ajándék nélkül, így persze nem maradt el a taps, az éljenzés és a kacagás sem.

A szervezők örömmel tapasztalták, hogy a programokra a versenyző iskolások mellett mások is ellátogattak, hiszen hasznos információk és kellemes szórakozás várta az érdeklődőket, életkortól függetlenül. A kedvező visszajelzések alapján a megyei Europe Direct iroda és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tervezi, hogy jövőre is hasonlóan színes és érdekes programmal várja az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt