Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Június 07. 10:47, hétfő | Helyi
Forrás: https://valasztokerulet.drnagyistvan.hu/trianon-unnep-es-megemlekezes-dunaszigeten/

Helyi értéktárat adtak át Dunaszigeten

Helyi értéktárat adtak át Dunaszigeten

Nyitott kültéri bemutató szín, bemutató film valamint QR kód alapú tájékoztató táblarendszer valósult meg Dunaszigeten, az Agrárminisztérium által kiírt HUNG 2020 pályázat keretében. A gyűjteményt június 5-én adták át.

Hivatalosan is átadták a dunaszigeti helyi-értéktár gyűjteményt június 5-én, a településen tartott ünnepség keretében. Az elmúlt időszakban ugyanis több beruházás is megvalósult a községben, az Agrárminisztérium HUNG 2020 pályázatának keretében. Így a Tündérrózsa Közösségi Ház udvarán felépítettek egy nyitott kültési bemutató színt, elkészült egy ahelyi értéktár természeti, kulturális és épített elemeit bemutató film, valamint kiépítettek egy mobil telefonnal használható QR kód alapú tájékoztató tábla rendszert is.

A hivatalos eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében kiemelte, egy határ nem tud egy nemzetnek határt szabni. Trianonra emlékezve minden egyes generációnak megvan a maga feladata: a miénk az, hogy emlékezzünk és hogy soha ne kövessük el még egyszer ugyanezeket a hibákat.

Cseh Benjamin, Dunasziget polgármestere elmondta, a település esetében a határmegvonással baráti, családi kötelékeket vágtak el és az itteni szigetlakókat gyakorlatilag hermetikusan elzárták az anyatelepüléseiktől.

A Duna túloldalán maradt az összes épített örökség: a hivatal, a templom, az iskola, de egy dolgot így sem tudtak elvenni az itt élő közösségektől: a lelkiséget, az összetartozás tényét, valamint azokat a hagyományokat, amiket a szívükben és emlékezetükben őriznek.

Forrás:https://valasztokerulet.drnagyistvan.hu/trianon-unnep-es-megemlekezes-dunaszigeten/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből