Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2021. Június 07. 10:47, hétfő | Helyi
Forrás: https://valasztokerulet.drnagyistvan.hu/trianon-unnep-es-megemlekezes-dunaszigeten/

Helyi értéktárat adtak át Dunaszigeten

Helyi értéktárat adtak át Dunaszigeten

Nyitott kültéri bemutató szín, bemutató film valamint QR kód alapú tájékoztató táblarendszer valósult meg Dunaszigeten, az Agrárminisztérium által kiírt HUNG 2020 pályázat keretében. A gyűjteményt június 5-én adták át.

Hivatalosan is átadták a dunaszigeti helyi-értéktár gyűjteményt június 5-én, a településen tartott ünnepség keretében. Az elmúlt időszakban ugyanis több beruházás is megvalósult a községben, az Agrárminisztérium HUNG 2020 pályázatának keretében. Így a Tündérrózsa Közösségi Ház udvarán felépítettek egy nyitott kültési bemutató színt, elkészült egy ahelyi értéktár természeti, kulturális és épített elemeit bemutató film, valamint kiépítettek egy mobil telefonnal használható QR kód alapú tájékoztató tábla rendszert is.

A hivatalos eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében kiemelte, egy határ nem tud egy nemzetnek határt szabni. Trianonra emlékezve minden egyes generációnak megvan a maga feladata: a miénk az, hogy emlékezzünk és hogy soha ne kövessük el még egyszer ugyanezeket a hibákat.

Cseh Benjamin, Dunasziget polgármestere elmondta, a település esetében a határmegvonással baráti, családi kötelékeket vágtak el és az itteni szigetlakókat gyakorlatilag hermetikusan elzárták az anyatelepüléseiktől.

A Duna túloldalán maradt az összes épített örökség: a hivatal, a templom, az iskola, de egy dolgot így sem tudtak elvenni az itt élő közösségektől: a lelkiséget, az összetartozás tényét, valamint azokat a hagyományokat, amiket a szívükben és emlékezetükben őriznek.

Forrás:https://valasztokerulet.drnagyistvan.hu/trianon-unnep-es-megemlekezes-dunaszigeten/

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 17. 14:03, vasárnap | Helyi

Szabadstrand nyílt Tiszabábolnán

A vízi turizmusnak, az ökoturizmusnak óriási a szerepe a dél-borsodi, tiszai települések életében, ezért is jelentős lépés, hogy Tiszabábolnán szabadstrandot nyitottak

2022. Július 16. 07:00, szombat | Helyi

Meghalt egy kisgyerek és nővére egy tűzijátékon Franciaországban

Egy 7 éves kisfiú és 24 éves nővére életét vesztette, további hét ember megsérült a francia nemzeti ünnep alkalmából csütörtök este rendezett tűzijátékon a nyugat-franciaországi Cholet-ban,

2022. Július 12. 18:46, kedd | Helyi

Ötéves csúcsot döntött az éves hazai áramfogyasztás tavaly

Magyarország villamosenergia-felhasználása 4,9 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest, ezzel ötéves csúcsot állított be