Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2021. Április 30. 14:50, péntek | Helyi

Húsz templomot korszerűsítenek a Szigetközben

Húsz templomot korszerűsítenek a Szigetközben

Több mint 100 templom újul meg a Magyar Templom-felújítási programnak köszönhetően megyeszerte, többi között a dunaszigeti Jézus Szíve templomot is korszerűsítik.

A dunaszigeti Jézus Szíve templomot 1936-ban építették, az évtizedek alatt azonban elöregedett az épület. Több helyen ázik fel a fal, megsüllyedt az egyik rész, ezáltal pedig egy nagy repedés keletkezett. A Magyar Templom-felújítási Program azonban most lehetőséget nyújt a korszerűsítésre. A program részleteit egy sajtótájékoztatón mutatták be a templomkertben.

Dunasziget múltjában fontos szerepet töltött be a templom, hiszen a trianoni szerződés után három részre szakadt a település, ami által sok volt az ellentét a három településrész lakói között, mígnem a templom megépítése összekovácsolta a helyieket, ezért máig nagyon fontos a falunak - mondta el Cseh Benjamin, polgármester.

A dunaszigeti templomon két ütemben állagmegóvó felújításokat végeznek majd 15-15 millió forintból. Emellett azonban a megyében további több mint 100 templom újulhat meg, 1 milliárd 66 millió forint kormányzati forrásból. Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője elmondta Mosonmagyaróvár környékén, valamint a Szigetközben mintegy 20 templomot korszerűsítenek, 292 millió forintos támogatással. Az országgyűlési képviselő hozzátette: bíznak abban, hogy a templomok felújítása hozzájárul a hitélet erősítéséhez és segít a közösségek megerősödésében.

Farkas István piarista szerzetes, plébános beszédében a hagyományok tiszteletét emelte ki, mint elmondta mind a templom, az iskola, valamint az egyházközség a falu egész közösségét szolgálja.

A templomok felújításáról szóló döntés Húsvét előtt született meg, akkor határozott úgy a kormány, hogy közel 26 milliárd forintos támogatást nyújt templomok felújítására határon innen és határon túl. SoltészMiklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: 1800 templom fog megújulni, melyből 400 a hátáron túl, 1400 pedig Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.