Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2017. Május 11. 09:21, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Területfejlesztési és Területrendezési

Európa Nap 2017 Győr - Szabadtéri fotókiállítással

Európa Nap 2017 Győr - Szabadtéri fotókiállítással

Tíz képpár tíz párról, akiket az idén harminc éves Erasmus-ösztöndíj hozott össze.

A megyei Europe Direct iroda a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzattal idén is programot szervez az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kezdeményezésére az Európa-nap megünneplésére.

Megyénkben erre újra Győrött, a volt megyeháza előtti téren kerül sor 2017. május 11-én, csütörtökön 10:00-16:00 óráig.

Kiegészítő program:

A világ legnagyobb oktatási csereprogramját, az Erasmust először harminc évvel ezelőtt, 1987 nyarán indította útjára az Európai Bizottság. Az Európa-nap alkalmából rendezett fotókiállításunkon tíz olyan párt mutatunk be, akik Erasmus-ösztöndíjuk idején ismerkedtek meg, azóta is együtt élnek, és van valamilyen kötődésük Magyarországhoz. Az ő példáikon keresztül talán jobban megérthetjük az európai integráció gondolatát.

Az Erasmus-ösztöndíjprogram 30 éve alatt összesen 9 millióan vettek részt külföldi csereprogramokon, ebből 4,4 millió egyetemista. A részt vevő országok köre mára a kezdeti 11-ről 33-ra bővült, és 169 partnerország is csatlakozott a programhoz.

Magyarország 1998 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott oktatási programokban. Eddig összesen 66.000 magyar egyetemi és főiskolai hallgató tanulhatott külföldön Erasmus-ösztöndíjjal, a társprogramokkal együtt pedig összesen közel 230.000 magyar oktató, önkéntes vagy gyakornok kapcsolódott be az Erasmus+ programba. Ugyanakkor Magyarország is egyre vonzóbb célponttá vált, mostanra évente több mint 5.000 külföldi erasmusos hallgató érkezik a magyar felsőoktatási intézményekbe, vagy vesz részt nálunk szakmai gyakorlaton.

A szabadtéri fotókiállítást 2017. május 7-én 9–22 óráig Budapesten, a Szabadság téren; május 9-én 9–19 óráig Egerben, a Dobó téren; május 11-én 9–19 óráig Győrben, a volt Megyeháza előtti téren és május 14-én 9–19 óráig Veszprémben, a Fortuna-udvarban tekinthetik meg.

A 24 éves francia Laura és 25 éves német párja, Leo egyaránt tavaly ősszel érkezett Budapestre Erasmus-ösztöndíjja. Laura a brüsszeli L'École de la Cambre egyetem vendéghallgatójaként a MOME fotó szakán tanul, és a MOME nyitóbuliján találkozott Leóval, aki a német friedrichshafeni Zeppelin Egyetemről hallgatott át a budapesti Andrássy Egyetemre szociológiát és politológiát. Leo ösztöndíja ugyan az év elején már lejárt, de február óta együtt él Laurával Budapesten.
Fotó: Képszerkesztőség/Karancsi Rudolf

Az archív kép tavaly novemberben, egy vasárnapi ebéd közben készült a Szimpla asztalánál.

Andrea és Zoltán

A cseh Andrea a Mendel Universiti Brno mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakos hallgatója volt. 2002 őszétől egy évig egyszerre tanult magyar párjával Erasmus-ösztöndíjjal a hollandiai CAH Vilentum Egyetemen. A fiú uniós alapkezelést hallgatott Drontenben a Corvinusról érkezett vendéghallgatóként, amikor megismerkedtek. Tizennégy éve vannak együtt, 2005-ben Budapesten költöztek össze, és rá két évre össze is házasodtak. A 36 éves Andrea értékesítő az Ammeraal Beltech nevű, futószalagokat gyártó cégnél. 38 éves magyar párja, Zoltán az Első Magyar Mobil Bróker Kft. ügyvezetője. Kilenc éves Kati lányukkal és hét éves Dani fiukkal Budapesten élnek.

Fotó: Képszerkesztőség/Adrián Zoltán

A kiállítást az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete megbízásából a Képszerkesztőség rendezte.

Kurátor
Virágvölgyi István

Fotográfusok
Képszerkesztőség: Adrián Zoltán, Ancsin Gábor, Karancsi Rudolf, Tuba Zoltán

© 2017 Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt