Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Május 01. 07:03, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Erzsébet-utalvány gyönge lábakon

Erzsébet-utalvány gyönge lábakon

A jelenlegi formájában biztosan nem él tovább az utalványpiac. Az Erzsébet-rendszer jelenlegi működését Brüsszel is vizsgálja – írja Napi Gazdaság.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy parlamentben elhangzott képviselői kérdésre adott válaszában megjegyezte, a kormány is tisztában van vele, hogy az utalványpiac a jelenlegi formájában nem felel meg az uniós irányelveknek, ezért a mostani formájában biztosan nem marad meg.

Bármennyire is szerették volna a Magyarországon jelen lévő nemzetközi kereskedelmi láncok, Brüsszel nem az Erzsébet utalvány jutalékrendszerét vizsgálja, hanem azt, hogy a kibocsátók és az elfogadóhelyek között miért nincs nemzetközi vállalkozás. Vagyis az Erzsébet utalvány kibocsátója miért is van monopolhelyzetben, és ennek van-e köze ahhoz, hogy az elfogadók 99 százaléka magyar. Ez utóbbit a Nemzeti Üdülési Szolgálat, mint kibocsátó orvosolta. Nehezen, de végül bekerült a Tesco áruházlánc az elfogadói körbe, rajta kívül azonban nem hallani egyéb nemzetközi vállalatokkal való tárgyalásról.

A nemzetközi kereskedőknél lenne igény az elfogadásra, de nem azért, mert jó üzlet lenne a beváltás, hanem azért, hogy a vásárlóknak ne kelljen egy ajtóval odébb menniük. Az Erzsébet utalvány sehogy sem üzlet a nagyoknak, hiszen a cafeteriában adható összeg lényegében harmadolódott és erősebben szabályozták a használatát is, így közel sem akkora a készpénz-helyettesítő képessége, mint korábban az étkezési utalványoknak. Ehhez párosul a piaci hírek szerinti hatszázalékos jutalék, már amit a NÜSZ felszámít. Ezzel a kereskedők szerint akkor sem lenne gazdaságos az elfogadás, ha nem lennének nyomottak az árak és magasabbak lennének az árrések.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során