Városlista
2022. december 10, szombat - Judit

Hírek

2021. Augusztus 16. 08:53, hétfő | Helyi
Forrás: https://valasztokerulet.drnagyistvan.hu/emlektabla-avatasa-grof-forgach-adam-orszagbi

Emléktáblát avattak Rajkán

Emléktáblát avattak Rajkán

Gróf Forgách Ádám országbíró tiszteletére avattak emléktáblát Rajkán. Az eseményen részt vett a Forgách-Forgács Leszármazottak Egyesülete is.

Az eseményen dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője elmondta: Gróf Forgách Ádám országbíró idejében még járási székhely volt Rajka, fontos csomópont Magyaróvár és Pozsony között. A kitelepítések és a betelepítések roncsolták a helység szövetét. A rendszerváltást követően Pozsony terjeszkedett erre, más ajkú népek népesítették be a falut, alakították jövőjét. Fontos tehát, hogy keressük a gyökereket, a múlt azon darabkáit, amelyeket mai lakói vállalni tudnak, magukénak vallhatnak a nyelvi különbözőségek ellenére is.

Kiss Vince, Rajka polgármestere beszédében elmondta, az emléktáblával visszahozhatják a tudatban Gróf Forgách Ádám tiszteletét, és azt, hogy a településa középkor közepén is milyen nagy jelentőséggel bírt azáltal, hogy országos jelentőségű politikai döntések születtek itt.

Gróf Forgách Ádám országbíró volt de katonai pályán is jelentős sikereket ért el, 1643-ban Kassa főkapitánya, s a végvári rendszer megerősítése is a nevéhez kötődik. Gróf Forgách Ádám Rajkán hunyt el 1681. június 10-én.

Forrás:https://valasztokerulet.drnagyistvan.hu/emlektabla-avatasa-grof-forgach-adam-orszagbiro-emlekere/

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 13. 14:49, csütörtök | Helyi

Veszélyes előzés - Kamerafelvétel alapján indított eljárást a rendőrség

Fedélzeti kamerafelvétel alapján indult büntetőeljárás - a balatonalmádi rendőrök néhány nap alatt beazonosították és gyanúsítottként kihallgatták a 710-es úton szabálytalanul előző autóst.

2022. Október 12. 10:06, szerda | Helyi

Érvénytelen lett a bezenyei népszavazás

Népszavazást tartottak október 9-én Bezenyén, több, mint 100 lakótelek kialakításáról. Mivel a választópolgárok kevesebb, mint fele jelent meg a szavazáson, így érvénytelen lett a népszavazás.

2022. Október 07. 09:07, péntek | Helyi

15 méter mély kútból mentettek ki egy tacskót a tűzoltók

Egy tizenöt méter mély kútba esett Udvaron egy kutya.

2022. Október 05. 09:58, szerda | Helyi

Elkészülhet a Máriakálnok-Halászi kerékpárút, megújul a Közösségi Ház

Elkészülhet a Máriakálnok - Halászi közötti kerékpárút, amire mintegy 260 millió forint támogatást nyert Máriakálnok önkormányzata.