Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 03. 14:03, csütörtök | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Egész nyáron alacsony maradhat a Balaton vízszintje

Egész nyáron alacsony maradhat a Balaton vízszintje

A csapadékhiányos április tovább fokozta a vízhiányt a Balaton vízgyűjtőjén, az előrejelzések szerint ezen a májusi időjárás sem fog javítani...

Így várhatóan egész nyáron a hivatalos szabályozási minimumszint alatt marad a tó vízszintje, ami a turisztikai szezont egyelőre nem zavarja - mondta Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán.

Mint kifejtette, az első három, kifejezetten száraz hónap után áprilisban 34 százalékkal kevesebb csapadék hullott a sokéves átlagnál a Balaton vízgyűjtőjén. A négy hónap alatt a szokásos 155 milliméternyi csapadéknak mindössze 40 százaléka, 63 milliméternyi eső hullott. Ezt a rendkívüli vízhiányt a meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak ígérkező május sem fogja enyhíteni. A szárazságot fokozza, hogy az áprilisi melegben nőtt a párolgási veszteség, és a tendencia várhatóan tovább folytatódik májusban is.

Csonki István szerint a 2000-2004. közötti aszályos évekre sem volt jellemző az ilyen mértékben elmaradó tavaszi esőzés, ott a nyári csapadék hiányzott évekig a tóból. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzései szerint május után átlagos június és július, majd szárazabb és melegebb augusztus következik.

A Balaton vízszintje a szabályozási minimum alatt maradva júniusban 77, júliusban 74, augusztusban 67, szeptemberben 58 centiméter körül alakul az előrejelzések szerint. A kritikusnak mondható 2000-2004. közötti aszályos években volt már ennél alacsonyabb is a tó vízszintje. A nádas területek megerősödésének és térhódításának kifejezetten kedvező alacsony vízszint még nem zavarja a hajózási és fürdőzési szezont, de komoly problémákat okozhat, ha az ősz sem lesz csapadékosabb - mondta a szakember. Akkor ugyanis megfordulhat a tendencia, és a felszíni vizek kezdik el táplálni a felszín alatti vizeket, növelve az elszivárgási veszteségeket is - tette hozzá.

Csonki István az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, az igazi probléma nem a mostani alacsony vízszint, vagy a csapadékszegény időjárás, hiszen ilyenre volt már példa. Az igazi gond az, hogy az 1970-es évek óta a csapadékhiány mértékét lényegesen meghaladó arányban csökkent a vízgyűjtő területről befolyó víz mennyisége, azaz a korábbiaknál jóval kevesebb víz érkezik a Balatonba, aminek egyelőre a szakemberek sem tudják az okát. Ezért fontos, hogy mielőbb komoly kutatásokat végezzenek az okok kiderítésére, hiszen csak az objektív tények ismeretében lehet bármilyen intézkedést hozni, illetve a folyamatokat lassító, vagy megfordító beruházásokról dönteni - hangsúlyozta az igazgató.

A Balatonért felelős vízügyi igazgatóság a konkrét adatok és szakmai elvek alapján történő közös gondolkodás jegyében konferenciasorozatot indít a tó jövőjével kapcsolatban, amelyen neves szakemberek és tudósok tartanak előadásokat. A rendezvénysorozat első állomása május 18-án Siófokon, a polgármesteri hivatalban lesz a Balaton Fejlesztési Tanáccsal, valamint a Győr-Moson Sopron Megyei Mérnöki Kamarával közös rendezésben.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során