Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 12. 16:46, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ceglédi konfliktus - Civil szervezetek: a rendőrség nem vette figyelembe a rasszista motívumot

Ceglédi konfliktus - Civil szervezetek: a rendőrség nem vette figyelembe a rasszista motívumot

A rendőrség a jogi lehetőség ellenére sem veszi figyelembe a bűncselekményeknél a rasszista szándékot, erre példa az augusztusi ceglédi akció is.

A rendőrség a jogi lehetőség ellenére sem veszi figyelembe a bűncselekményeknél a rasszista szándékot, erre példa az augusztusi ceglédi akció is - fogalmazott öt emberi jogi civil szervezet szerdai közös közleményben.

Az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság a Melegekért, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért által jegyzett, MTI-hez eljutatott állásfoglalásban azt írták: évek óta tapasztalják, hogy a rendőrség rendszeresen alulminősíti a törvény által védett csoportok, a kisebbségek ellen előítéletes szándékkal elkövetett bűncselekményeket. A civilek sérelmezik, hogy sokszor az indokolt közösség tagja elleni erőszak bűntette helyett jellemzően enyhébb minősítéssel, garázdaság vétsége miatt indulnak eljárások.
A közleményben emlékeztettek: 2011 májusában bekerült a büntető törvénykönyvbe egy új tényállás, amely a rasszista vagy más előítéletes indítékból elkövetett garázda jellegű cselekményeket hivatott szankcionálni.
Azt írták, a szervezetek tapasztalata szerint az új tényállás alapján a rendőrség szinte soha nem indít nyomozást, erre példa a ceglédi eset is. Véleményük szerint ugyanis a szélsőséges csoportokhoz tartozó, riadalmat keltő személyek augusztus 18-án nyilvánvalóan cigányellenes indítékkal garázdálkodtak a településen. Az állásfoglalásban kritizálták, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn ismertetett vizsgálata sem bírálta felül a minősítést.
A közleményben azt is kifogásolták, hogy a vizsgálati jelentés a rendőrség augusztus 19-i munkáját értékelte, pedig szélsőségesek egy nagyobb csoportja augusztus 18-án kezdett a cigánysoron vonulni és csoportosan fenyegetőzni.
A jogvédők a megfelelő rendőrségi intézkedés hiányára példaként hozták fel még a devecseri szélsőjobboldali demonstráció, illetve a 2011-es Budapest Pride esetét.
A civilek álláspontja szerint sem a rendőrség, sem a kormány nem képes hatékonyan és gyorsan cselekedni, "amikor roma honfitársaink biztonsága és épsége forog kockán." Követelik, hogy a rendőrség következetesen alkalmazza a rendelkezésre álló jogszabályokat. Ennek érdekében a jogvédők sértetti jogi képviseletet biztosítanak, valamint panaszt tesznek a rendőrségen a hatósági mulasztás miatt.
Cegléden augusztus 19-én, vasárnap este mintegy négyszázan gyűltek össze a város külterületének néhány utcájában, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, szimpatizánsai. Miután feszültté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy hetven-nyolcvan rendőr zárta el az összegyűltektől.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint egy nappal korábban érkezett bejelentés, hogy egy húsz-harminc tagú csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök akkor nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az esettel összefüggésben csoportos garázdaság miatt indítottak eljárást ismeretlen tettesek ellen.
A Hatala József országos rendőrfőkapitány által elrendelt és hétfőn ismertetett tényfeltáró vizsgálat szerint a rendőrség augusztus 19-én, Cegléden "kimondottan jól kezelte a kialakult konfliktust", ennek köszönhetően nem történt atrocitás, összetűzés, "illetve megakadályozták a további jogsértések elkövetését".
Devecserben augusztus 5-én a Jobbik és több jobboldali radikális szervezet tartott megmozdulást Élni és élni hagyni - demonstráció a jogos magyar önvédelemért címmel, amely a katolikus templom előtti téren kezdődött, majd a résztvevők felvonultak azokban az utcákban, ahol véleményük szerint cigányok laknak.
A tavaly júniusban megtartott Budapest Pride elnevezésű meleg méltóság menetét több száz rendőr biztosította; a mintegy hatszáz ellentüntető többször megpróbálta áttörni a kordonokat és folyamatosan szidalmazta a felvonulókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során