Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

Az ukrán államfő, aki az országát érintő háború kitörése óta először szólalt fel személyesen a világszervezet székházában, Oroszországot azzal vádolta, hogy Ukrajna elleni háborújában fegyverként használja fel az élelmiszert, az energiát, valamint a gyerekeket azáltal, hogy családjuktól elragadva őket, rajtuk keresztül gyakorol nyomást a szülőkre.

Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek támogatták a Fekete-tengeri gabonaszállításokról szóló nemzetközi kezdeményezést, valamint a Gabonát Ukrajnából programot.

Országa béketervéről kijelentette, az a terv annak az esélyét teremti meg, hogy a modern történelemben első alkalommal egy agressziót a megtámadott fél feltételei alapján zárjanak le. Hozzátette, hogy a békeformulát részben, vagy egészében a világ 140 országa támogatja.

Joe Biden, amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében úgy fogalmazott: azért kell kiállni az Ukrajna ellen történt nyílt agresszió ellen, hogy a jövő agresszorait elriasszák a hasonló cselekedetektől.

Az Egyesült Államok elnöke az ukrajnai háborúról szólva úgy vélte, hogy Oroszország azt gondolja, a világ belefárad és hagyni fogja az agresszió folytatását Ukrajnával szemben, éppen ezért az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei folytatják a támogatást Ukrajna szuverenitásának, területi integritásának, és szabadságának védelmében.

Joe Biden az Egyesült Államok változatlan támogatásáról biztosította az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjainak bővítésére irányuló törekvéseket, és kijelentette, tovább folytatják a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a testületben további hangok kapjanak teret. Sürgette a nemzetközi pénzügyi intézmények forrásainak növelését annak érdekében, hogy azok az alsó-közepes jövedelmű országok támogatását bővíthessék, emellett sürgette a Kereskedelmi Világszervezet reformját.

Az ENSZ Közgyűlésében kedden mondta el beszédét Andrzej Duda lengyel államfő is, aki a hódítás logikájának és határok erőszakos megváltoztatásának megállítását sürgette. Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban kijelentette, hogy annak véget kell vetni, nem szabad "befagyott háborúvá" válnia, ami véleménye szerint csak akkor lehetséges, ha visszaáll Ukrajna teljes területi egysége nemzetközileg elismert határain belül.

Ebrahim Raiszi iráni elnök felszólalásában kulturális apartheiddel vádolta a nyugati országokat, és kirekesztéssel, amikor azok iszlám jelképek és vallási szokások ellen hoznak intézkedéseket a szólásszabadság nevében. A perzsa állam vezetője szerint az ilyen lépésekkel a nyugat identitásválságáról akarják elterelni a figyelmet.

Az ENSZ 78. ülésszakának magas szintű politikai hetén a világ állam és kormányfői, illetve kormányainak képviselői vesznek részt, és azon az országuk számára kiemelt ügyeket vázolják fel a világszervezet Közgyűlése előtt.

Címkék: ensz, Ukrajna, zelenszkij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).