Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Március 14. 15:15, kedd | Helyi
Forrás: GYMS Megyei Önkormányzat

A Szabadság Angyala Lébényben

A Szabadság Angyala Lébényben

Megyei ünnepi megemlékezés és szoboravatás Lébényben

Legifjabb megyei városunk, Lébény Város Önkormányzatával közös megyei ünnepi megemlékezésre készül a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.

2017. március 15-én (szerdán) 14.00 órától a két önkormányzat - meghívott vendégeikkel és remélhetőleg szép számú helyi lakossal együtt - nem csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára emlékezik, hanem a rendezvény keretében avatják fel a település új köztéri szobrát, Lipovics János iparművész, szobrász – „A Szabadság Angyala” nevet viselő – 48-as emlékművét, az Iskola utcában.

„A szimbolikus alkotás a ’48-49-es forradalom és szabadságharc, az aradi vértanúk és a lébényi nemzetőrök emlékét fejezi ki, művészi eszközökkel. Mészkő talapzatával együtt nem konkrét eseményeket vagy konkrét személyeket ábrázol, hanem a szabadság, a szabadság vágya, az elbukott és hosszú távon mégis győztes magyar szabadságharc ma is bennünk élő szellemiségét idézi meg. Az emlékmű egyfajta művészi kapocs a konkrét történelmi kor, az akkori események, az emberi életek, sorsok „égi világa”, emléke és a jelenkor valósága, szellemisége között. Kompozíciója fontos szellemi kapcsolatban áll az ősi Szent Jakab plébániatemplommal is” – fogalmazott az alkotó.

Az eseményen ünnepi beszédet Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke mond, a rendezvény résztvevőit dr. Nagy István államtitkár, a város országgyűlési képviselője köszönti, az új köztéri alkotást a település lakói nevében – avató-beszéde elmondásával - Kovács Gábor polgármester veszi át.

A megemlékezésen közreműködnek a Lébényi Általános Iskola és AMI 6. osztályos tanulói.

A szervezők minden érdeklődőt invitálnak a közös ünnepi megemlékezésre.


A mellékelt képen a március 10-i sikeres szoborállítás pillanata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése