Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Április 05. 21:00, szerda | Helyi
Forrás: gymsmo.hu

Fiainkat díjazták - Fő téma: a környezet- és klímavédelem

Fiainkat díjazták - Fő téma: a környezet- és klímavédelem

Pénteken tartották a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a megyei Europe Direct Tájékoztató Központ által közösen meghirdetett - interneten játszható - számítógépes játékkészítő pályázat eredményhirdetését.

A megyei önkormányzat nevében Németh Zoltán elnök köszöntötte a díjátadó résztvevőit. Hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem és a klímavédelem fontosságára már egészen kicsi kortól érdemes a gyerekek figyelmét felhívni. A korosztályuknak megfelelő figyelemfelhívó eszközzel ugyanis már ekkor el lehet kezdeni a gyerekeket megnyerni a téma iránt, így később belőlük környezettudatos fiatal, majd felnőtt válhat. A pályázatról szólva az elnök emlékeztetett, hogy a felhívás éppen a fiatalabb korosztály megszólítását célozta, a komoly témát ugyanakkor játékos formába kellett a pályázóknak önteniük.

Mint ismeretes, a tavaly év végén meghirdetett pályázat célja a klímaváltozással, klímavédelemmel, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos figyelemfelhívás volt, a beküldött játékoknak - a kreativitás és az innováció jegyében - e témakörök egyikéhez kellett kapcsolódnia.

A pályázatok értékelését végző zsűritagok közül Kottra Richárd, mérnök-informatikus, multimédia-fejlesztő, számítástechnikai programozó (Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnázium) volt jelen a díjátadón, egyúttal szólt az értékelés szempontjairól is. A szakember elmondta, hogy fontosnak tartották az értékelés, a tesztelés során azt, hogy a konkrét játékprogram mennyire fókuszál a környezet- és klímavédelemre, emellett fontos szempont volt az is, hogy mennyire játszható, mennyire élményszerű a pályamunka, de figyelembe vették azt is, hogy minél szélesebb korosztály számára biztosítson hasznos és kellemes időtöltést.

Az I.-II.-III. helyezett fiatalok jutalma 100.000 Ft, 60.000 Ft és 40.000 Ft értékű utalványt volt, melyet a megyei közgyűlés elnökétől és a zsűri jelen lévő tagjától vehettek át, ám a szervezők figyeltek arra is, hogy egyetlen pályázó sem térjen haza ajándék nélkül.

Díjazottak és díjátadók

Eredmények:

1. helyezett Bólya Richárd (Jedlik, Győr) – Pingvin Panka c. játéka

2. helyezett D&J Team: Sárkány Dávid és Molnár Attila (SZE, Győr) - Környezettudatos kvíz c. játéka

3. helyezett Analóg processzorok: Szűcs Henrik és Karsa Zoltán István (Jedlik, Győr) - KlimApp c. játéka

A rendezvény keretében a három díjazott pályamű bemutatására is sor került az „alkotók" tolmácsolásában.

A játékok iránt érdeklődőknek jó hír, hogy az összes beérkezett pályázat a közeljövőben megtalálható lesz a megyei önkormányzat honlapján (www.gymsmo.hu) .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése