Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2018. Július 09. 21:16, hétfő | Helyi
Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A Győrkőc Fesztiválon ünnepeltük a helyi Duna Napot

A Győrkőc Fesztiválon ünnepeltük a helyi Duna Napot

Az esemény kiváló párbeszéd-fórumot kínált a lakosság, s elsősorban a gyerekek számára, hogy játékos formában megismerjék a vízzel foglalkozó szervezetek munkáját,

elősegítve ezáltal a vizek, a környezet iránt érzett felelősség, érzékenység kialakítását, erősítését.

A Duna védelmére és fenntartható használatára irányuló egyezményt 1994. június 29-én Szófiában írta alá 13 Duna menti ország. A felek megállapodtak abban, hogy együttműködnek a vízgazdálkodás alapvető kérdéseiben és intézkedéseket tesznek a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentésére és megelőzésére. Ebből a jelentős eseményből teremtett hagyományt a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (IPCDR) a Nemzetközi Duna Nap életre hívásával, melyet azóta június 29-én ünnepelünk.

A jeles nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a Duna vízgyűjtőre, annak megóvására és fenntartható fejlesztésére és ezzel egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki. A vízgyűjtőhöz tartozó országokban több helyen kormányzati, önkormányzati és civil szervezésű programok, fesztiválok zajlanak ezen a napon, pályázatok és akciósorozatok igyekeznek minél több emberhez eljuttatni a dunai közösség üzenetét, illetve csökkenteni az emberek és a folyó közti – fizikai és érzelmi – távolságot.


Igazgatóságunk a Duna Napról idén már 15. alkalommal emlékezett meg helyi szinten, ezúttal a „Get active for a healthier Danube – Tégy egy egészségesebb Dunáért” jelmondat jegyében. A Győrkőc Fesztivál keretében már második alkalommal ünnepelte e jeles napot a „vizes szakma” többi képviselőjével: a Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziummal és a Pannon Víz Zrt.-vel együtt. Mind a három szervezet a Széchenyi téren egymás mellett állította ki standjait, ahol igyekeztek bevonni a gyerekeket a vízhez kapcsolódó játékokba. Igazgatóságunk csapata (Gál Beáta, Hofer Laura, Holchammer Zsoltné, Juhász D. Katalin, Kállai-Kószás Veronika, Kocsisné Salló Mária, Mazalin Beatrix, Puska-Kovács Edit, Szabó Henriett és Varga Katalin) a már hagyománnyá vált labirintus illetve „keresd a párját”, a Győr árvízi látképét ábrázoló puzzle és a Felső-Szigetköz vízfolyásain végigvezetett „kenutúra” ügyességi játékain kívül idén kézműves játékokkal is készült: a kicsik színes papírból „fűzhették” vagy ragaszthatták a halak pikkelyeit illetve színezhettek, a nagyobbak a környezettudatosság jegyében a pet palackokat újrahasznosítva halat festhettek illetve felhőt ragaszthattak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.