Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2021. Július 07. 08:25, szerda | Helyi

"Jakab" határon átnyúló együttműködés

Határon átnyúló projekt keretében erősítenék a testvértelepülési egyűttműködést, valamint a hagyományok továbbörökítését is célul tűzte ki Dunasziget és Vajka.

A szlovákiai Vajka Község Önkormányzata és Dunasziget Község Önkormányzata 2021. február 1-én egy közös projekt megvalósítását kezdte el. A projekt rövid címének választott „Jakab“ egykoron Vajka híres szigete volt, amely napjainkban Dunasziget szigorúan védett természetvédelmi területe. Az évszázados együttélés az emberi kapcsolatokban tovább él, a folyó két partján található községeket szoros rokoni, baráti kapcsolatok fűzik össze.

Szinten a határon átnyúló projekt célja, a hagyományok továbbörökítése a fiatalok felé, így helyi fesztiválokat szerveznek, aminek a partnerközségek kulturális szervezeteinek bemutatkozására és a fiatalok számára tervemtenek kölcsönösen ismerkedési lehetőséget.

A projekt hosszú távú hatása a tapasztalatcsere a rendezvények megszervezésével, legfőképpen az ifjúság bevonásával. Lehetőség nyílik arra, hogy megteremtsék a testvértelepülések közötti találkozók hagyományát. Az összes rendezvény közös részvétellel valósul meg.
A projekt keretében mindkét településen a falunapokon részt vesznek a testvértelepülések fiataljai, illetve 1-1 kirándulás alkalmával megismerkednek a helyi szervezetekkel.
Az eszközbeszerzéssel mindkét önkormányzat bővíteni tudja az eszközparkját, mely által még korszerűbb rendezvénysátrakkal és mobil színpaddal és padkészlettel lehet a közös fesztiválokat megvalósítani.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának keretében.

A projekt költségvetése 55 799,20 €, a támogatási intenzitás (ERFA) 85 % (47 429,32 €). Vajka Község Önkormányzatának önrésze: 5 256,90 €, ERFA támogatása 29 789,10 €, a Dunasziget Község Önkormányzatának önrésze: 3 112,98 €, ERFA támogatása: 17 640,22 €.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.