Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Március 08. 08:44, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

2017-ben az Év vadvirága: a hóvirág

2017-ben az Év vadvirága: a hóvirág

A hetedik alkalommal meghirdetett év vadvirága szavazás tétje az volt, melyik vadon élő növény lehet 2017-ben az Év vadvirága Magyarországon.

A címért egy közismert, egy kevéssé ismert és egy újra próbálkozó növény indulhatott. Azaz: a hóvirág, a mocsári gólyahír és a turbánliliom.

Mint ismert, 2016-ban a mocsári kockásliliom lett az év vadvirága. 2017-ben – mindvégig kiegyenlített állás mellett – a hóvirág lett a győztes a szavazatok 35%-ával, megelőzve a turbánliliomot (33 %) és a mocsári gólyahírt (32 %). Szegény turbánliliomnak másodszorra is csalódnia kellett, hiszen 2016-ban is versenyben volt az év vadvirága címért.

Miért szeretjük a hóvirágot?

Egyik legismertebb növényünk, így talán be sem kell mutatni sokaknak. Üde erdők növénye. Hazánk hegy- és dombvidékein sokfelé megtalálható, az Alföldön viszont igen ritka. A hóolvadással, illetve az első tavaszi napokkal virágzik már februártól és virágzása a hegyekben májusig elhúzódhat. Mint a tavasz egyik első virágát, előszeretettel szedik csokrokba és különösen Nőnap környékén árulják (árulták) is. Hazánkban 2006. óta védelem alatt áll így hagymáinak és virágainak gyűjtése is tilos. Súlyos ezreket fizethet, aki a szabályt megszegi. Egy szál eszmei értéke 10.000 Ft. A védetté nyilvánítás nem azt jelenti, hogy otthon a kertben nem lehet hóvirágot termeszteni, vagy annak virágait leszedni. Hóvirág hagymát ősszel érdemes keresni a kertészeti áruházakban.

Magyarországon, az Alcsúti arborétumban található a legnagyobb területű hóvirágmező. 2,5 hektáron csodálhatja meg mindenki 7 hóvirágfaj (ilyenek pl.: levantei, kikeleti, krími, bizánci stb. ) 24 fajtáját.

Gyógyhatású anyagot tartalmaz a növény, alkaloidája a galantinin, ebből izomsorvadás és izomgyengeség elleni gyógyszert készítenek. (A hagymája nyersen nem ehető.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.