Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Június 08. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: Goodwill

Fergeteges hangulat várható a Ladikos Fesztiválon

Fergeteges hangulat várható a Ladikos Fesztiválon

Sebestyén Márta lesz az idei Ladikos Fesztivál húzóneve, de mellette a hagyománynak megfelelően számos ismert fellépő szórakoztatja 2019. június 8-án, szombaton, Mecséren a hagyományos Ladikos Fesztivál közönségét.

Az igazi „ladikos hangulatot” a zene, a tánc, a vásári komédiások, fotó- és képzőművészeti előadások, kézműves foglalkozások, bor- és pálinkakóstolók teremtik meg. Az ország egyik legnagyobb népzenei rendezvényén idén két jubiláló együttesnek adják át a Ladikos Emlékplaketteket.

A Szigetköz szívében, Mecséren idén immáron 14. alkalommal megrendezésre kerülő Ladikos Fesztivál az ország egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé vált: évről évre mintegy száz fellépőt és több ezer látogatót vonz magához.

- Az idei húzónevünk Sebestyén Márta és Andrejszki Judit lesz, a duó pünkösdi koncertjét a Nagyboldogasszony Templomban nézhetik meg az érdeklődők. Nagyon régóta szerettük volna megnyerni Sebestyén Mártát a fesztiválnak, most végre sikerült. Nagy öröm, hogy itt lesznek köztünk - mondta el Henics Tamás, a fesztivál főszervezője, aki azt is elárulta, hogy idén két nagyszerű - idén jubiláló - együttesnek adják át a Ladikos Emlékplakettet. A Kossuth-díjas Vujicsics Együttes, a magyarországi dél-szláv népzene, az egyetemes szerb-horvát zenei örökség talán leghitelesebb képviselője 45 éves. A Düvö Együttes, a magyarországi felvidék, a palóc zenei hagyományok egyik legautentikusabb képviselője pedig 40 éves. A salgótarjáni formáció Kubinyi Júlia énekessel érkezik Mecsérre.
A program idén is bővelkedik nagy nevekben, értékes fellépőkben. Varga István „Kiscsipás” és kalotaszegi bandája Erdélyből érkezik, a győri Cserók Táncegyüttessel, a Muszka házaspárral, illetve Lengyel László „Türei” kalotaszegi énekessel lépnek fel. A fesztivál fellépője lesz a mára a világot meghódító fergeteges Söndörgő együttes, valamint a Dobroda Zenekar is a Szigetköz Táncegyüttessel. A szervezők a fiatalabb generációnak is tartogatnak zenei csemegét, Ripoff Raskolnikov és Nagy Szabolcs duója csodás blues zenével érkezik.

Az egész napos rendezvény jó hangulatáról a zenekarok mellett szokás szerint több kiegészítő program is gondoskodik. A már megszokott Koccintó Galériában egy ígéretes mecséri fotós, Csapó Noémi mecséri képei kerülnek kiállításra, a Mosoni-Duna parton pedig Kovács Péter biológus mutatja be a különleges mecséri orchidea fauna szépségeit.

Újabb helyszínekkel is kibővül idén a fesztivál. Mecsér legrégibb gazdasági épülete, a Kovács-Simon Pajta ad otthont gyermek kézműves foglalkozásoknak, előadásoknak, gyermek táncháznak és mesemondásnak. A nagyszínpadon kívül két szatellit színpad is működni fog, ahol akusztikus előadásokat, a Boka Színházat és más ad-hoc zenekari produkciókat hallgathat meg a közönség a nap folyamán.

A fesztivált megelőző nap, péntek este falujáró lovas zenés szekerezéssel harangozzák be. A szokásos gasztronómiai, kézműves kirakodó vásáros, pálinka- (Szigetköz Lelke Pálinkaház) és borkóstolós (Vetési Alex villányi borászata) forgatagra idén is számíthatnak a fesztiválozók. A fesztivál napján végig jelen lesz a Dankó Rádió stábja, akik élő kívánságműsorral emelik a rendezvény hangulatát.
A program sikeréhez nagymértékben hozzájárulnak a segítő kezet nyújtó helyi cégek és vállalkozások. Mecsér Önkormányzatának támogatása mellett, kiemelt támogató évek óta a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft, a helyi Jáger és Társa Kft, a Forrás Üzletlánc is. A fesztivál kiadványainak tervezését Klebercz Gábor és grafikai stúdiója végzi, kivitelezésüket a győri Varázsceruza BT vállalta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.