Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Január 21. 10:04, csütörtök | Helyi

Csatlakozott Bezenye a Szigetköz Natúrpark Egyesülethez

Csatlakozott Bezenye a Szigetköz Natúrpark Egyesülethez

Sok más település mellett Bezenye is csatlakozott a Szigetköz Natúrpark Egyesülethez.

A Szigetköz Naturpark tevékenysége 26 településre és több mint 53 ezer hektárra terjed ki. Célja pedig a térség helyi közösségeinek erősítésére, valamint a turisztikai fejlesztések, és a helyi termékek piacra jutásának elősegítése.

A natúrparki kezdeményezés előkészítésének munkálatai 2015-ben kezdődtek. Akkor azok a települések csatlakoztak, melyek a Szigetközben vagy a Mosoni-Duna partján találhatók és érdeklődést mutattak a natúrpark iránt. A térség egyik legnagyobb összefogásából három település maradt ki, Bezenye, Gönyű és Abda. Pető Péter a Szigetköz Natúrpark Egyesületének elnöke elmondta: ezen a települések néprajzi értékei, gazdasági és vidékfejlesztési érdekei is a Szigetközhöz húznak.

- Mi abban hiszünk, hogy a Szigetköz egységes tájegység, Magyarország legnagyobb szigete.Földrajzilag ugyan egységes, de közigazgatási szempontból két részre tagolták Győr és Mosonmagyaróvár járásra.Ez az egyedüli olyan lehetőség, hogy a tájegység egységesen fejlődjön, egységes képet mutasson a vidékfejlesztésen túl ez egy turisztikai brand-et is jelent - mondta el Dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke.

Bezenye is profitálhat az együttműködésből, hiszen számos pályázati forrás nyílik meg előttük.

- A célunk a csatlakozással, hogy Bezenye is részese lehessen a területejlesztésnek, a falut keresztezi az Eurovelo 6-os nemzetközi kerékpárút, van egy szép Duna-partunk, melyet szintén szeretnénk kihasználni. Bízom abban, hogy határon átnyúló fejlesztéseket is meg tudunk valósítani - hangsúlyozta a település polgármestere, Márkus Erika.

Fejlesztenék a faluban a kerékpáros és a vízi turizmust is, hiszen mint mondták a természeti és az infrastrukturális lehetőségek is adottak.

A Szigetköz Natúrpark a Széchenyi István Egyetemmel közösen egy klímakutatási pályázatra készül, így a kutatómunka már az újonnan csatlakozott településekre is kiterjed. Emellett az elmúlt időszakban számos olyan turisztikai projekt készült a Natúrparkban illetve a Szigetköz Turizmusáért Egyesületben, ami részben a Szigetköz-Csallóköz közti együttműködést segíti elő, hogy egy határon átnyúló turisztikai brand jöjjön létre. A bezenyei Eurovelo 6-os nemzetközi kerékpárút szakasza és a Mosoni-Duna turisztikai hasznosítása is a fejlesztési tervek között szerepel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.