Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Augusztus 24. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Augusztus 20-i megemlékezés Lébényben - képgalériával

Augusztus 20-i megemlékezés Lébényben - képgalériával

Az ünnep alkalmából Lébény városában is szentmisével, köszöntővel, díjátadó ceremóniával és az új kenyér tiszteletadásával várták a megemlékezőket.

Hétfő délelőtt a Szent István napi ünnepi szentmisét követően a Fő téren gyülekezett az a lelkes lébényi közösség, akik az egység, az összetartozás kifejezéseként tiszteletüket fejezték ki államalapító királyunk előtt.

Az ünnepi köszöntőt v. Wandraschek Ferenc Antal, Lébény város alpolgármestere mondta, aki beszédében hangsúlyozta:Erdélyben az úrnapi körmeneteken felekezetre való tekintet nélkül részt vesz szinte mindenki, aki csak tud. Bíztatni kell társainkat, elismerni munkájukat, ösztönözni a fiatalokat, hogy nemzeti kincseinket, kultúránkat, főleg a nyelvünket továbbadni tudják. Erősíteni kell a nemzeti öntudatot, a tiszta jó szándékot, hazánk szeretetét, hogy augusztus 20-a, a magyarság ünnepe a magyarság ünnepeinek sorában mindig fennmaradjon!

Az új kenyér rituális megszegése ugyanilyen hagyományunk. Emlékezés a múltunkra, tisztelet a gazdák verejtékes munkája és a búza, mint az élet jelképe előtt.

Az ünnepi kenyér megszegése után Kovács Gábor polgármester vette át a szót, aki Lébény Város Önkormányzata nevében adta át a Közjó Szolgálatáért Díjat.

Az elismerést idén Pálinger Béla érdemelte ki.

Méltatásában a következő érvek hangzottak el:

Pálinger Béla sok éve pártoló tag a Lébényi Nyugdíjasok Egyesületének életében. Nagy szerepe van abban, hogy a civilek tevékenységeit a városban mások is megismerjék. Minden jelentősebb ünnepről tudósít, önzetlenül segít a helyi újság megjelenítésében - mindezt kedvesen, tisztelettel teszi.
Az óvoda rendezvényeinek, napi eseményeinek felvételeit a programokhoz rugalmasan alkalmazkodva készíti el. Azokat a szülők és a lakosság részére hozzáférhetővé is teszi mind a helyi TV, mind a világháló oldalán keresztül.

Fotói, videói segítségével a város lakossága betekintést nyerhet az óvoda életébe, általa készített természetfotóit pedig az óvoda falain is megcsodálhatja.
Az iskolai ünnepélyeket, megemlékezéseket, zeneiskolai hangversenyeket szinte kivétel nélkül rögzíti, melyeket az iskola számára nyomtatott DVD-n is megküld archiválásra.

Tevékenysége jóval túlmutat a szerződésben rögzített kötelezettségein. Megértése, barátságos empatikus viselkedése az iskolával, s annak pedagógusaival szemben tanúsított segítőkészsége, tisztelete példaértékű.

A polgármester a város nevében köszönetét fejezte ki Pálinger Béla feleségének, Rita asszonynak is, az e munkában nyújtott odaadó segítségéért.

Az ünnepélyt a Csiripiszli Énekegyüttes műsora színesítette.


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.