Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Augusztus 20. 19:00, hétfő | Helyi
Forrás: http://www.gymsmo.hu,

Átadták a megye legrangosabb díjait

Átadták a megye legrangosabb díjait

2018. augusztus 16-án a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésén öt rangos kitüntetettet jutalmaztak.

Szent István intelmei az egymás és a mások iránti tiszteletről és türelemről szólnak – mondta Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke az ünnepi díszközgyűlésen, ahol kitüntető címeket is átadtak.


A megyei díszközgyűlést az Esterházy palotában tartották, s Szent István ünnepén, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapján Németh Zoltán arról beszélt: Szent István európai otthonunk első megteremtője volt. Intelmei arról is szólnak, hogy „bár a magyar állam intézménye követi az európai mintát, ugyanakkor tükröznie kell a benne élők akaratát, hagyományait, karakterét is. ... Nekünk itt, a Kárpát-medencében vannak a gyökereink. Itt, ahol Szent István országot szervezett, ahol a kereszténység értékrendjével együtt érkezett hozzánk az európai jogrend és kultúra.”

„Nem tűrhetjük és nem is tűrjük, hogy kívülről idegen hatalmak, vagy azok megbízott képviselői mondják meg nekünk, hogyan éljünk.”


Az elnök után Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke mondott ünnepi beszédet. Azzal kezdte, hogy Szent István belső egységet és békét akart. Szemerei János arra is felhívta a figyelmet: Szent István belső egységet és békességet akart teremteni. „...az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő” – idézte István királyt. Több dologban mást gondolnak Istvánról a katolikusok és a protestánsok, a konzervatív és a liberális emberek, a különbözőségek ellenére mégis összeköt bennünket a békességet, egységet teremtő szándéka, fogalmazott a püspök.


Az ünnepségen adták át a Győr-Moson-Sopron Megye Díszpolgára Kék Szalag kitüntető címet, melyet az idén Kiss János Kossuth-díjas táncművész, a Győri Balett igazgatója vehetett át.

Kiss János 1979-ben végzett az Állami Balett Intézetben táncművészként. Még ebben az évben társaival megalapították a közel negyven éve működő Győri Balettet, amelynek vezető magántáncosa lett.

  • Az 1991-ben válságba került Győri Balett vezetését elvállalta, majd közel három évtizeden keresztül a világszínvonalú társulat igazgatója.
  • 1993-ban elindította a Magyar Táncművészeti Főiskola Tanárképző Szak kihelyezett tagozatát a Győri Balett Művészeti Szakközépiskolában.
  • 1992-ben a Magyar Táncművészeti Kamara Elnökségének, 1993-ban a Nemzeti Kulturális Alap Táncművészeti Szakmai Kollégiumának tagja, később elnöke lett.
  • Megkapta a Magyar Köztársaság Kiskeresztje, majd a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjat,
  • 2008-ban pedig Kossuth-díjat kapott.
  • 2007 óta a Hallhatatlanok Társulatának tagja,
  • 2018-ban pedig a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választotta.
  • 2014-ben az elsők között került be a Győri Balett a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság által kezelt megyerikumok sorába. Vezetői képességeit és szakmai elkötelezettségét igazolja, hogy az újabb és újabb táncos generációk mozgása sem ingatta meg a társulat kiváló hírnevét.

Kiss János közösség- és léleképítő személyiség, akit a sors fantasztikus szervezőkészséggel, diplomáciai tehetséggel és fáradhatatlan elszántsággal áldott meg. Kiemelkedőek a jövőképet erősítő értékei, művészi elkötelezettsége és missziója a táncművészet szeretetének tovább örökítésében.


A megye oktatásáért adott Péterfy Sándor-díjat Dr. Nágelné Sajtós Anikó vehette át, aki 1990-től a Révai gimnáziumban tanít, s lelkes motorja az angol munkaközösségnek.

Dr. Nágelné Sajtós Anikó az egri Tanárképző Főiskolán szerzett angol-orosz szakos diplomát.

  • 1990 óta tanít a Révai Miklós Gimnáziumban, ahova többéves szakmai-pedagógiai tapasztalattal érkezett.
  • Kezdettől fogva lelkes tagja, „motorja” az angol munkaközösségnek. Éveken keresztül angliai tanulmányutakat szervezett diákjai számára, koordinálta az anyanyelvi lektorok munkáját és
  • az Arany János Tehetségkutató Programban angol nyelvből kapcsolattartó tanári munkát is végzett.
  • Részt vett a hatékony, új módszertan kidolgozásában, miként lehet a hátrányos helyeztű, de tehetséges diákok nyelvtudását a leghatékonyabban fejleszteni.
  • 2009 óta orosz nyelvet is tanít szakköri foglalkozás keretében.
  • Diákjai évről-évre sikeresen szerepeltek az érettségi vizsgákon, nyelvvizsgákon, különböző városi, megyei és országos versenyeken.

A hamarosan nyugdíjba vonuló Anikót leginkább két dolog jellemzi: a szakmában az igényesség, az emberi kapcsolatokban pedig a tisztesség.

Szociális ellátásért és gyermekvédelemért a dr. Batthyány-László-díjat az Ujvári János Református Szeretetotthonnak adományozza a megyei közgyűlés, az elismerést Szőke Barnabás igazgató lelkész vette át.

Az Ujvári János Református Szeretetotthon a Nyugat-dunántúli régió egyik jelentős, tartós elhelyezést biztosító, időseket ellátó szervezete, amely öt intézményegységből áll.

  • Fenntartója a Mezőörsi Református Egyházközség.
  • 2007-ben készült el a Mezőörsön lévő idősotthon épületének bővítése,
  • az intézményhez később a Pápakovácsi, Külsővat, Szőc és Jobaháza településeken működő idősek otthona is csatlakozott.
  • A szeretetotthon három fő tevékenységet végez: az idősellátás mellett a házi segítségnyújtást és a szociális étkeztetést is biztosítja.

Az egyházi intézmény célja, hogy az elöregedő társadalom kihívásainak és a korszerű idősgondozás szakmai kívánalmainak megfelelően olyan szolgáltatást tudjon nyújtani, melynek középpontjában az idős ember áll. Hitvallásuk olyan szolgáltatás biztosítása az ellátottak részére, amellyel hozzájárulnak az időskoruk szebbé, tartalmasabbá tételéhez.

A megye gazdaságáért alapított Meller-Ignác-díjat a Bio-Textima Kft., ez az 1994-ben kis családi vállalkozásként induló cég érdemelte ki. A díjat Vörös Gyula ügyvezető vette át.

A Bio-Textima Kft. kis családi vállalkozásként indult 1994-ben.

  • A cég az elmúlt 25 évben ugyan jelentős változáson ment keresztül, de a minőséghez való ragaszkodásuk változatlan maradt.
  • A manufaktúra számos matraccsaládot gyárt, amelyek a márkabolthálózatok mellett több hazai és nemzetközi lakberendezési áruház és szaküzlet kínálatában is megtalálhatók.
  • Saját gyártású kézműves termékeik mára már a világ 3 kontinensének 15 országában ismertek.

Az általuk gyártott matracok és ágyrendszerek minősége a vásárlók mellett elnyerte a szakma elismerését is, az elmúlt 25 évben számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták munkájuk és termékeik minőségét.

A megye művészetéért Kormos István-díjban részesült Palenik József néptáncos, koreográfus, a Lajta Néptánc Együttes vezetője.

Palenik József középiskolásként került be a mosonmagyaróvári egyetem Óvári Gazdász Táncegyüttesébe, az együttes 1976-ban a Magyar Televízió Repülj Páva című műsorában a középdöntőig jutott.

  • Főiskolás évei alatt néptánc oktatói tanfolyamot végzett.
  • 1987-ben a mosonmagyaróvári Városi Művelődési Központban vezetett gyerek együttesekből megalakította a Lajta Néptánc Együttest, melynek a mai napig a vezetője.
  • A Kisalföldi táncok követeként eljutott Magyarország szinte minden városába tanítani, majd később zsűrizni.
  • 1991-ben a kanadai Vancouverben vendég koreográfusként is dolgozott.
  • Összehasonlító gyűjtéseket végzett Erdélyben, Kanadában az ottani magyarok között, hagyományőrző néptánc táborokat szervezett gyerekeknek, terjesztette a magyar néptánc kultúrát a világ több országában.

Néptánc gyűjtései bekerültek a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetébe, saját koreográfiáiért számos díjat és elismerést kapott.

A kiváló néptáncművésszel és vezetővel készült interjú itt olvasható..


Az ünnepségen a Rezeda Népzenei Együttes adott műsort.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.