Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 27. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: Talpas Balázs

A kivágott fa újraéled

A kivágott fa újraéled

„A kivágott fa újraéled”, e mottóval nyílt egy érdekes kiállítás Levélen, a Kultúrházban.

Egy majdnem elfeledett szakma, a műbútorasztalosok által alkalmazott intarzia készítés rejtelmeibe enged bepillantást a Vácszentlászlón élő és alkotó Kozma Zoltán, több mint ötven intarzia képe.

A furnérlemezek sokszínűségét az intarziakészítés, faberakás folyamatát már az ókorban is alkalmazták bútorok, lakberendezési tárgyak díszítésére. Mint Kozma Zoltán elmondta, katonáskodása idején ismerkedett meg e technikával, kezdte autodidakta módon elsajátítani a műhelytitkokat, faipari szakmai felkészültség nélkül, mivel szakképzettsége más irányú volt.

Az idők folyamán családalapítás, építkezés töltötte ki idejét, majd nyugdíjba vonulása után fedezte fel újra az intarzia készítés örömeit, szabadideje nagy részét ennek szenteli. Bár alapanyaghoz már egyre nehezebb hozzájutni, de az évtizedekig őrzött anyagokból még mai csodákat alkot.


E tárlatot nyitotta meg egykori iskolatársa és barátja, a Levélen élő Szakál Gyula. A település polgármestere, Kiss Béla is méltatta a tárlat sokszínűségét és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A megnyitón közreműködött a Levéli Népdalkör, Radák Tamás kultúrházvezető irányítása mellett. A kiállított képek sokszínűsége vonzotta a nézők figyelmét, többek között a méltán híres Feszty körkép intarziás változata, de láthattak tájképet, portrét, életképeket, különféle állatokat ábrázolva.

A kiállítás megtekinthető november 15.-ig a kultúrház nyitvatartási ideje alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.