Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Szeptember 25. 15:34, hétfő | Helyi
Forrás: http://www.gymsmo.hu

A Csallóköz és a Szigetköz fejlesztése csak közösen képzelhető el

A Csallóköz és a Szigetköz fejlesztése csak közösen képzelhető el

Határon átnyúló együttműködés indult Szlovákia és Magyarország között egy közös nemzeti, illetve natúrpark kialakítása céljából. A projekt résztvevői a közelmúltban Somorján mutatták be a terveket.

A partnerség vezetője a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága, amely szlovákiai és magyarországi szervezetekkel is együttműködik a projekt keretében. Michal Deraj, a Duna menti tájvédelmi körzet illetékese elmondta, olyan nemzeti park és natúrpark kialakításán dolgoznak, amelyre a határ mindkét oldalán büszkék lehetnek az ott élők. Hozzátette, Szlovákiában már évtizedek óta foglalkoznak a Duna mente megfelelő védelmével. „A Duna mente, a Duna és az abba torkolló folyók vidékének nemzeti parkká nyilvánítása már hosszú évek óta napirenden van” – nyilatkozta a természetvédő.

Pethő Péter a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke, a natúrpark kezelőszervezetének elnöke közölte, Magyarországon körülbelül két és fél éve foglalkoznak intenzíven a tervvel. „A magyar környezetvédelmi törvény alapján a natúrpark égisze alá tartozik a vidékfejlesztés, a környezeti és természeti értékek megőrzése, a turizmus fejlesztése és a környezettudatos nevelés” – nyilatkozta Pethő, aki kiemelte, hogy korábban nem volt példa ilyen összefogásra a Szigetközben, amelyet a Csallóköz kisöccseként tartanak számon.

Szlovákiában a Morva folyó torkolatától Párkányig terjedne a nemzeti park területe, Magyarországon a Szigetközben, a Duna és a Mosoni-Duna közötti szakaszon huszonnyolc települést érint a tervezet. Pethő leszögezte, a Csallóköz és a Szigetköz fejlesztése csak közösen képzelhető el. Magyarországon már a jövő tavasszal kihirdethetik a natúrpark megalakulását. A szlovákiai nemzeti park létrehozása hosszabb időbe telik, Deraj szerint főként politikai feladat, amely több akadályba is ütközhet.

Tuba Lajos, a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség igazgatója elmondta, Somorja környékét is érinti a tájvédelmi körzet, de az ügynökség a helyi lakosság véleményének formálásával és környezeti neveléssel is részt vesz a projektben. Pozitívan értékelte, hogy a környékbeli szállodák is egyre nyitottabbak az ökoturizmusra. Az igazgató elismerte, nehéz lesz meggyőzni a lakosokat arról, hogy a nemzeti park nemcsak korlátozásokat, hanem lehetőségeket is rejt. Elsőként előkészítik a nemzeti park és a natúrpark megalapozó tanulmányát, kezelési tervét, később találkozókat és kiállításokat terveznek. A környezeti nevelés, valamint a turizmus fejlesztése is a célok között szerepel.

Forrás: www.ujszo.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.